10 lucruri mai putin cunoscute din istoria fascinanta a cafelei
Cafeaua face parte integranta din viata noastra. Poate fi considerata atat un fenomen global cat si unul cultural, iar pentru multi dintre noi este licoarea aromata ce ne energizeaza si ne binedispune.
Cu toate ca este atat de prezenta in vietile noastre, sunt multe lucruri pe care inca le descoperim sau re-descoperim despre cafea, potrivit TheCultureTrip.
Citeste mai jos zece lucruri pe care probabil nu le stiai despre cafea.
- Cuvantul “cafea” are radacini arabe
Cuvantul “cafea” vine din cuvantul arab “qahwah”, care inital se referea la un tip de vin.
Lingvistii nu s-au pus inca de acord cu privire la asocierea acestui cuvant cu cafeaua – o teorie ar fi ca, la fel ca vinul, cafeaua are un efect euforic asupra consumatorului. In acelasi timp insa, “qahwah” aminteste de un alt cuvant arab, “quwwa”, care s-ar putea traduce prin putere sau energie. O alta teorie leaga cuvantul cafea de Kaffa, un regat ce a existat pe teritoriul actual al Etiopiei si de unde a fost prima data exportata planta de cafea.
- Nu se stie cine a descoperit cafeaua
Exista mai multe povesti cu privire la cine a descoperit cafeaua. Unele izvoare vorbesc despre un crescator de capre din Kaffa, pe nume Kaldi. Acesta a trait in secolul IX si ar fi observat ce active devin caprele dupa ce consuma fructele arbustului de cafea. Impins de curiozitate, a gustat si el si a simtit efectul pe propria piele.
O alta legenda spune ca un mistic marocan sufi, Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili, care calatorea prin Etiopia, a remarcat un stol de pasari foarte active. El le-a urmarit si a observat ca se hraneau cu fructele arbustului de cafea, asa ca a incercat si el sa le consume, simtindu-se imediat energizat.
- Cafeaua cum o stim astazi s-a inventat foarte tarziu
Izvoarele istorice plaseaza descoperirea plantei de cafea in jurul anului 800 al erei noastre. Prima cafea in adevaratul sens al cuvantului a fost insa creata abia in secolul XV, cand comerciantii din Yemen au incercat prima data sa faca o bautura in urma fierberii boabelor de cafea.
- In Yemen s-a baut prima data cafea
Daca prima cafea a fost inventata de comerciantii yemeniti, izvoarele istorice spun ca primele cafele au fost consumate de calugarii sufi pentru a sta treji intreaga noapte pentru rugaciuni si pentru a-si imbunatati memoria.
- Cafeaua a fost consumata in primele secole in lumea islamica
Timp de mai bine de un secol, agricultorii yemeniti au fost singurii care au cultivat arbustii de cafea. Abia in secolul XVI, cafeaua s-a raspandit in peninsula Araba, Turcia si Persia, fiind consumata in context religios.
- Cafeaua a fost dintotdeauna asociata cu socializarea
Cafenelele publice, asociate in general cu sufismul (curent religios din interiorul Islamului), au devenit populare ca urmare a raspandirii consumului de cafea, in secolul XVI. Primele cafenele s-au deschis in Cairo, Egipt, in jurul universitatii religioase, si s-au raspandit apoi in intreaga regiune. Oamenii veneau aici, beau cafea, ascultau muzica, jucau sah si discutau despre religie si despre evenimentele globale.
- Cafeaua a fost interzisa la Mecca la un moment dat
Cafeaua a devenit rapid populara in lumea araba. Pentru ca avea un efect euforic asupra consumatorilor si-a capatat renumele de “vin arab”. In 1511, eruditii din Mecca au decis sa interzica aceasta bautura. Ordinul a fost insa revocat in 1524.
- A fost interzisa si de Biserica Ortodoxa Etiopiana
Cafeaua nu a fost interzisa numai la Mecca, ci si de catre Biserica Ortodoxa Etiopiana, care a numit-o o “bautura musulmana”. Abia din secolul XIX incoace bautura a inceput sa nu mai fie asociata cu Islamul si atitudinea fata de aceasta a devenit mai relaxata.
- Cafeaua a ajuns in Europa in secolul XVI
Cafeaua a ajuns in Europa via Malta, prin intermediul sclavilor turci, abia in secolul XVI. In Malta, cafeaua a capatat popularitate rapid in randul inaltei societati si s-au deschis si multe cafenele publice.
- Cafeaua a patruns pe continent prin Venetia
Negutatorii venetieni care faceau comert cu lumea araba sunt cei care au introdus cafeaua pe continentul european. Comerciantii au vandut mai intai cafeaua elitelor, si au solicitat preturi ridicate pentru aceasta. Prima cafenea de pe continentul european s-a deschis in 1645 in Venetia.