Bucuresti, Romania

5 Sfaturi prin care poti creste motivatia angajatilor tai

Este cunoscut faptul ca Romania se confrunta la momentul actual cu o criza tot mai adanca de forta de munca. Tot mai multe companii se plang de nivelul slab de pregatire al angajatilor, precum si de lipsa de angajament al acestora, mai ales in cazul tinerilor.

Dar ce anume determina aparitia lipsei de angajament? Si daca totusi am gasit angajati buni, cum facem sa ii pastram si sa ii mentinem motivati? Despre subiectul acesta ne-am propus sa vorbim in cele ce urmeaza.

Ce este de fapt motivatia?

Vazuta ca un concept psihologic fundamental, motivatia sta la baza conduitei umane, fiind temeiul comportamentului si activitatilor desfasurate de catre indivizi in cadrul unui grup, fie ca vorbim despre familie, grup de prieteni sau loc de munca.

Atunci cand decidem sa ne angajam, suntem ghidati de un anumit motiv, care este in genere diferit de cel al altor persoane, vazut si simtit doar la nivel individual, asemenea personalitatii noastre. Si de multe ori, motivatia pe care o avem in spatele deciziei de a ne angaja si asteptarile pe care ni le-am creat legate de locul de munca ales, nu coincid cu ceea ce ni se ofera in cadrul acelui job. Si aici intervine nemultumirea, care nefiind tratata cum trebuie, duce la lipsa de angajament si implicit la renuntare, respectiv cautarea unui nou job.

Succesul tau depinde de munca angajatilor tai

Un manager bun nu este doar orientat catre rezultate. El intelege ca motorul rezultatelor excelente pe termen lung consta in motivatia echipei sale. De aceea, va sti cum sa interactioneze cu angajatii sai, isi va dori sa-i cunoasca, sa le identifice motivatiile si sa le alimenteze.

El va intelege ca nu controlul excesiv, nici regulile stricte sau corectiile regulate il vor ajuta sa aiba succes pe viitor, ci empatia, intelegerea nevoilor angajatilor sai si atentia si timpul acordat acestora.

Esti cel mai responsabil de atmosfera din cadrul companiei tale

Profilul emotional al angajatilor este simplu de inteles: sunt concentrati in mare parte pe executie, stabilitate si subordonare. Totusi, modul in care abordam fiecare personalitate in parte va face diferenta intre un angajat care intra in birou cu zambetul pe buze si isi face treaba cu incantare, fiind productiv si eficient si unul care lucreaza doar pentru ca „trebuie”.

Iata cateva sfaturi utile prin care poti creste motivatia angajatilor tai:

1. Construieste conditii de lucru cat mai placute

Un program full-time de 8 ore/zi face din locul de munca o a doua casa pentru angajatii tai. De aceea este important ca mediul in care acestia isi desfasoara activitatea sa fie unul cald, placut si prietenos.

Orienteaza-te catre birouri spatioase, in care patrunde o cantitate suficienta de lumina naturala, intrucat aceasta are efecte pozitive asupra bunei functionari a organismului uman, crescand nivelul de productivitate.

De asemenea, amenajeaza birourile folosind mobilier in culori calde si vesele, creaza spatii de relaxare pentru angajati, ofera-le fructe sau mic dejun la birou. Asigura-te ca au la dispozitie toate resursele necesare pentru a-si alimenta nivelul de energie.

Si nu in ultimul rand, permite-le sa fie creativi, sa vina cu idei, asculta-i, vezi cum arata in viziunea lor biroul ideal. Pentru ca, in final, cheia catre crearea unui mediu de lucru cat mai placut care sa stimuleze motivatia angajatilor sta in urmarirea nevoilor individuale ale acestora.

2. Concentreaza-te asupra angajatilor tai si ei se vor concentra asupra muncii lor

Un manager de top este acela interesat de progresul continuu al angajatilor sai.

Invata sa iti cunosti angajatii, sa le descoperi talentele ascunse, motivatiile, dorintele si abilitatile. Observa atat partile pozitive, cat si pe cele negative si ofera feedback. Nu te astepta ca angajatii tai, oricat de vechi sau recenti ar fi, sa subinteleaga ceea ce vrei sa exprimi. Ei au nevoie de directii clare, vor sa stie cand au facut ceva bine, cand au gresit. Nu pedepsi greselile, ci ajuta-i sa invete din experientele neplacute.

Investeste in traininguri suplimentare, cursuri de specializare, arata-le ca iti pasa de dezvoltarea lor.
Nu uita ca un angajat motivat va avea o productivitate cu 40% mai ridicata decat in mod normal, iar acest lucru se traduce prin cresterea eficientei afacerii tale.

O modalitate usoara prin care iti poti ajuta angajatii si care este si bogata in factori motivationali puternici este oferirea de carti calitative despre dezvoltare personala, educatie in afaceri, marketing, comunicare.

3. Ofera-le recompense

Un manager bun stie sa comunice cu angajatii sai, sa-i motiveze, sa fie bun lider, psiholog, colaborator si, de ce nu, prieten.

Un motivator destul de bun consta in recompensele in bani, acordate angajatilor cu rezultate bune intr-o anumita perioada de timp. Acestea functioneaza foarte bine intrucat satisfac anumite nevoi esentiale.

Pe langa recompensele in bani, te poti folosi si de o serie de recompense non-financiare, care au de asemenea un efect foarte bun asupra cresterii nivelului de motivatie.

Ofera-le angajatilor mici atentii, cosuri cu alimente cu diferite ocazii, organizeaza intalniri periodice in care sa discuti idei, sa asculti propuneri, sa oferi sau sa primesti feedback oficial. Ofera-le cadouri amuzante atunci cand indeplinesc anumite task-uri marunte, cum ar fi cani cu diferite mesaje, tricouri, etc. Acestea le vor aminti faptul ca munca in companie trebuie sa fie distractiva si facuta cu placere.

4. Acorda-le suficienta autonomie

Acorda suficienta incredere angajatilor tai, astfel incat sa ii lasi sa isi indeplineasca singuri sarcinile, fara sa fie nevoie de prea multe directii.

Exprima-le clar faptul ca scopul tau nu este sa le arati calea de rezolvare a lucrurilor, ci doar sa le spui ce trebuie facut si care este rezultatul asteptat si sa le acorzi suficienta autonomie si libertate incat sa fie capabili sa isi ia singuri propriile decizii despre modul in care vor duce la indeplinire sarcinile delegate. Pana la urma, nu exista un model general valabil pentru rezolvarea problemelor, fiecare avand propria abordare.

In ceea ce priveste angajatii noi, acestia au de obicei nevoie de mai multa directie si de un cadru mai bine definit. Prin urmare, vor fi necesare instructiuni mult mai clare si asistenta atenta. Incearca sa ii modelezi si sa creezi limite de autonomie.

5. Consolideaza sentimentul de apartenenta

Pe langa nevoia de siguranta si recunoastere, o alta nevoie fundamentala a oricarui individ este aceea de apartenenta la grup.

Angajatii tai vor sa stie ca fac parte dintr-o echipa, ca sunt acceptati si ca au rol bine definit in cadrul acesteia. De aceea, este nevoie sa se cunoasca intre ei, sa se distreze impreuna, sa parcurga etape si sa aiba realizari.

Poti face asta organizand iesiri in grup, petreceri, reuniuni, intalniri si teambuilding-uri. De asemenea, poti incerca sa creezi echipe formate din angajati care nu au interactionat prea mult. Astfel vor avea ocazia de a se cunoaste mai bine si de a-si consolida legaturile.

Office Barista va ofera o solutie flexibila, accesibila si la indemana de ridicare a nivelului de motivatie, prin intermediul abonamentelor de apa, cafea si ceai pentru birou, create tocmai in scopul cresterii eficientei angajatilor, prin mentinerea satisfactiei acestora. Prin astfel de abonamente angajatii tai vor avea la discretie cafea de calitate, apa pura si sanatoasa si ceaiuri naturale, precum si aparate profesionale foarte usor de utilizat si intretinut.

Fa acum primul pas spre cresterea motivatiei angajatilor tai, oferindu-le cea mai buna cafea, cea mai pura apa si ceaiuri naturale. Testeaza Gratuit

Daca vrei sa afli si alte lucruri interesante despre birou, cafea si nu numai, te invitam sa te abonezi la Newsletter-ul nostru si promitem sa te mentinem informat, luna de luna. Abonare Newsletter