Bucuresti, Romania
Cum alegi dispenserul de apa pentru birou. Filtru clasic sau purificator? Avantaje si dezavantaje.

Cum alegi dispenserul de apa pentru birou. Dozator cu bidon sau purificator? Avantaje si dezavantaje

Stim cu totii cat de important este sa avem un nivel de hidratare optim, mai ales la locul de munca, unde performanta si concentrarea sunt esentiale.

Companiile nu se pot baza pe apa de la robinet pentru angajati, pentru ca, desi aceasta provine dintr-o sursa sigura, de cele mai multe ori calitatea apei nu este constanta si nici controlabila, existand mereu riscul contaminarilor.

Dispenserele de apa din birouri pot fi, in schimb, o alternative sanatoasa pentru hidratarea angajatilor, iar alegerea unui model potrivit este o decizie importanta. Cu toate acestea, multi manageri/office admini/specialisti din resurse umane aleg sa investeasca in primul dozator de apa pe care il intalnesc si nu fac verificarile necesare pentru a se asigura ca modelul aparatului din abonamentul ales este potrivit pentru birourile lor.

In general, alegerea se rezuma la doua alternative: dispenserele care functioneaza cu apa imbuteliata la bidoane si filtrele/purificatoarele de apa care se conecteaza direct la reteaua de apa potabila si nu trebuie reumplute niciodata. Fiecare are avantajele si dezavantajele sale, de care trebuie sa tii cont cand faci o alegere pentru biroul tau.

Dispenserele de apa cu bidon

Avantaje

Cost redus pentru firme mici

Dispensere de apa care folosesc bidoane au un pret mic initial in cazul firmelor mici (sub 10 angajati), dar au anumite costuri semnificative pe termen lung pentru companiile medii si mari. Pentru ca nu au un sistem de filtrare integrat, va trebui sa le igienizezi mai des, iar costul bidoanelor iti poate da peste cap bugetul in timp. Deoarece sticlele contin de obicei 19l de apa, este nevoie ca acestea sa fie schimbate in mod regulat, in functie de numarul de angajati.

Instalare rapida

Dispenserele de apa care folosesc bidoane de apa sunt relativ simplu de instalat. Sunt construite dintr-un plastic usor, majoritatea cantaresc mai putin de patruzeci de kilograme si necesita doar una sau doua persoane pentru transport. Se conecteaza la prizele electrice standard, asa ca este usor sa gasesti un loc pentru ele.

Nu necesita o sursa de apa potabila

Pentru ca modele cu bidoane folosesc apa imbuteliata, nu e nevoie de o sursa de apa potabila in apropiere.

Dezavantaje

Nu sunt cele mai igienice

Dispenserele de apa care folosesc bidoane permit contaminarea apei atat din exterior (la punctele de contact cu mana, pe sticla de reumplere) cat si din interiorul aparatului (sunt construite din materiale low-cost, care uzeaza destul de repede), ceea ce poate duce la propagarea mai rapida a virozelor si altor boli contagioase in birou.

Necesita spatii mari de depozitare

Desi instalarea e simpla, depozitarea consumabilelor este alta poveste, pentru ca va trebui sa gasesti un spatiu pentru zecile de bisoane de plastic – pline si goale. Mai mult, va trebui sa desemnezi o persoana care sa se ocupe de manipularea bidoanelor.

Calitatea apei nu este constanta

Dispenserele de apa cu incarcare superioara folosesc bidoane cu apa filtrata. Cu toate acestea, nu toate companiile furnizoare de apa imbuteliata isi purifica apa in acelasi mod. De obicei, apa este purificata prin filtre slab calitative care indeparteaza doar o parte din contaminanti si nu protejeaza din punct de vedere bacteriologic.

Mai mult, desi apa la imbuteliere poate fi curata si purificata, nu acelasi lucru se poate spune cand apa ajunge in dispender. Acest lucru se intampla deoarece apa imbuteliata isi depreciaza foarte usor calitatea in urma proceseor de transport, manipulare si depozitare.

Au cateva functii de baza

Nu toate dispenserele de apa distribuie lichidul la aceeasi temperatura. Prin urmare, trebuie sa iei in considerare nevoile angajatilor tai. Modele low-end, de tip racitor de apa, distribuie doar apa rece. Alte modele cu bidon pot produce atat apa rece, cat si apa calda, dar nu au si alte functii.

Costuri mari pe termen lung

Bugetele cheltuite pe apa la bidon pentru firmele medii si mari sunt comparabile sau mai mari decat cele folosite pentru solutii mult mai moderne si performante de purificare a apei. In plus, abonamentele pentru aparatele de apa care folosesc bidoane ascund si costuri suplimentare “indirecte”, precum transportul, depozitarea, manipularea si reciclarea bidoanelor.

Dauneaza mediului inconjurator

Utilizarea recipientelor de plastic de orice marime dauneaza mediului inconjurator, iar acesta este un aspect de care companiile incep sa tina cont din ce in ce mai mult.

E bine de retinut ca paharele si articolele de unica folosinta din plastic vor fi interzise in UE incepand cu 2021.

Nu fac cea mai buna impresie

Dispenserele cu bidoane de plastic si filtrele clasice sunt unele dintre cele mai ieftine solutii de pe piata, iar acest lucru este usor de observant de catre canditatii care vin la un interviu sau de clientii care iti viziteaza sediul. Nu este in avantajul tau sa dai impresia ca nu investesti in wellness-ul angajatilor.

Purificatoarele de apa racordate direct la sursa

Avantaje

Sistem avansat de purificare

Exista doua tipuri de aparate tip dispenser care se racordeaza direct la sursa de apa: filtrele de apa si purificatoarele de apa. Pentru ca filtrele de apa conectate direct la sursa se aseamana foarte mult ca functonalitati si tehnologie cu dispenserele cu bidon, si prezinta aproximativ aceleasi avantaje si dezavantaje, ne vom referi in continuare la purificatoarele de apa, care ofera in plus si protectie bacteriologica.

Purificatoarele de apa Waterlogic, de exemplu, integreaza mai multe tehnologii brevetate, precum Tehnologia Firewall de Purificare UV® sau Tehnologia Antimicrobiana Biocote®, asigurand un nivel ridicat de protectie impotriva bacteriilor.

  • Lumina UV elimina bacteriile, distrugand nucleul ADN al acestora, prevenind astfel infectiile cu E. Coli, Salmonella sau Hepatita.
  • Carbonul activ elimina contaminatorii, clorul si toate celelalte substante derivate, cat si agentii de dezinfectie chimici.
  • Tehnologia BioCote® distruge pana la 80% din germeni in 15 min de la instalarea acestora si peste 99% dintre microbi in maxim 2 ore de la contaminare, nepermitand multiplicarea sau reproducerea acestora.

Costuri mai mici pe termen lung

Purificatoarele conectate la reteaua de apa pot fi mai scumpe daca vorbim de o companie cu mai putin de 10 angajati, dar pe termen lung costul este mai mic, deoarece nu exista taxe de reumplere si livrare a apei potabile in fiecare saptamana/luna. Mai mult, o astfel de solutie ofera o anumita predictibilitate bugetului unei companii. Costul per aparat catre furnizor este constant, nu variaza in functie de consumabile.

Dispenserele de apa Waterlogic, atat cele compacte cat si cele free standing, sunt potrivite pentru companiile care cauta solutii rentabile pe termen lung pentru birouri.

O gama larga de functii

Purificatoarele de apa de ultima generatie pot avea foarte multe functii. Dispenserele Waterlogic, de exemplu, iti ofera posibilitatea sa alegi intre apa la temperatura camerei, apa carbogazoasa, apa calda, apa clocotita sau apa rece.

Prietenoase cu mediul inconjurator

Un dispenser de apa care nu foloseste bidoane de plastic este alternativa cea mai eco-friendly, pentru ca nu genereaza deseuri si nu necesita in mod curent transporturi speciale de marfuri voluminoase.

Daca angajatii si clientii folosesc si recipiente reutilizabile pentru a consuma apa de la dispenser, este cu atat mai bine.

Dezavantaje

Instalarea trebuie facuta de catre personalul calificat

Aparatele care sunt racordate direct la sursa de apa din birou trebuie montate de un instalator profesionist care va conecta dispenserul la conducta de apa rece. Acest proces dureaza in general mai putin decat crezi. Cele mai multe dispensere de apa pot fi instalate in mai putin de o ora, iar furnizorii de incredere lucreaza cu personal foarte bine pregatit.

In abonamentele Office Barista, de exemplu, sunt intotdeauna incluse instalarea, mentenanta si service-ul aparatelor Waterlogic.

De reincarcat nu se pune problema, pentru ca acestea sunt racordate direct la apa.

Necesita o sursa de apa potabila

Dispenserele care nu folosesc bidoane trebuie conectate la conductele de apa din birou, ceea ce inseamna ca au nevoie de o sursa de apa potabila in apropiere. Acest lucru nu reprezinta o problema decat extrem de rar, pentru ca toate cladirile de birouri sunt obligate sa aiba o sursa de apa curenta.