Bucuresti, Romania
Cum alegi solutia de cafea potrivita pentru birou? Tipuri de espressoare: Avantaje si dezavantaje

Cum alegi solutia de cafea potrivita pentru birou? Tipuri de espressoare: Avantaje si dezavantaje

O cafea aromata le ofera clientilor si angajatilor tai un plus de energie si ii remonteaza in timpul zilelor solicitante. Cu toate acestea, solutiile de cafea nesatisfacatoare sunt in continuare in topul nemultumirilor de la locul de munca. Cum poti sa faci cea mai buna alegere cand vine vorba de solutia de cafea pentru compania ta cand exista atat de multe optiuni pe piata?

Atunci cand incerci sa faci alegerea corecta, este important sa evaluezi nevoile din companie, sa compari ofertele de pe piata si sa implici colegii in decizia pe care o iei.

Pentru inceput, trebuie sa tii cont de faptul ca exista mai multe tipuri de espressoare. Cele mai utilizate sunt espressoarele cu pompa electrica (folosite inca din anii ’60). Exista trei categorii principale de astfel de aparate: espressoare manuale, automate si super automate. In cadrul fiecareia exista variatii, inclusiv in ceea ce priveste tipurile de pompa, numarul de boilere si programarea asistata de computer. De cativa ani, au capatat popularitate si espressoarele cu capsule individuale.

Fiecare tip de espressor prezinta avantaje si dezavantaje.

Espressoarele cu capsule

Espressoarele pe baza de capsule sunt o optiune populara mai ales pentru uz casnic, dar sunt folosite si de catre companiile cu un numar mic de angajati. Sunt usor de utilizat si de intretinut.

Aceste espressoare sunt limitate ca optiuni de personalizare a cafelei. Utilizatorii nu pot interveni in procesul de preparare pentru a ajusta elemente precum granulatia cafelei, temperatura sau presiunea apei. Bautorii de cafea pot alege doar intre cateva sortimente/blend-uri de cafea deja incapsulate.

Mai mult, espressoarele cu capsule sunt foarte poluante pentru mediu pentru ca produc deseuri de plastic. Stiai ca inventatorul capsulelor de cafea a declarat ca regreta ca a creat aceasta metoda de preparare a cafelei, pentru ca dauneaza foarte mult mediului inconjurator?

In general, companiile cumpara astfel de aparate si nu le inchiriaza. Ca si costuri, espressoarele cu capsule sunt o optiune scumpa in timp, pentru ca functioneaza cu capsule speciale. Cafeaua continuta de o capsula este (mult) mai scumpa decat aceeasi cantitate cafea cumparata vrac sau ambalata.

Espressoarele manuale (semi-automate)

Espressoarele semi-automate, numite si espressoare manuale, sunt populare in cafenele si restaurante. Aceste espressoare iti permit sa reglezi temperatura apei, presiunea, cantitatea de cafea etc., fiind instrumente de mare finete. Pentru a prepara cafea la espressoare manuale ai nevoie de o pregatire specializata.

Espressoarele manuale necesita indemanare si migala pentru a produce o cafea ca la carte. Sunt preferate de specialistii in prepararea cafelei (denumiti “Barista”). Cu toate acestea, sunt dificil de folosit la birou, pot fi periculoase pentru cei care nu stiu sa le manuiasca, apa fiind expulzata cu presiune si la temperatura mare.

Daca sunt folosite in mod corespunzator produc cafea de calitate foarte buna, insa prepararea unei cafele dureaza destul de mult, de aceea nu reprezinta o solutie inspirata pentru birouri, unde timpul este limitat. Si curatarea unui astfel de aparat este un proces destul de laborios, care necesita timp si consecventa.

Espressoarele automate

Espressoarele automate sunt o optiune foarte populara pentru spatiile de birouri. Astfel de aparate duc procesul de preparare a unei cafele de la un capat la altul: odata alimentate cu cafea boabe, o rasnesc singure si o prepara in functie de tipurile de bauturi presetate, la o simpla atingere de buton.

De obicei au un compartiment separat unde incalzesc laptele, care trebuie alimentat si igienizat periodic de utilizatori. Igienizarea circuitului de lapte este de cele mai multe ori necorespunzatoare, ceea ce poate duce la contaminari bacteriene.

Optiunile de bauturi sunt limitate: cafea mai tare sau mai slaba si cafea cu lapte. Spre deosebire de espressoarele super automate sau manuale, aceste aparate nu pot fi alimentate decat cu un singur tip de cafea (arabica sau blend de arabica si robusta), ceea ce duce la rezultate nesatisfacatoare. Cafeaua 100% arabica se preteaza espresso-urilor, in timp ce blendurile de arabica si robusta sunt recomandate in cazul bauturilor pe baza de lapte. In consecinta, vei obtine ori un espresso bun, dar cafelele cu lapte vor fi sub-calitative, sau vei avea bauturi pe baza de lapte cu un gust satisfacator, dar un espresso slab.

Espressoarele automate, desi folosite pe scara larga si destul de economice in timp, sunt considerate o optiune perimata. Cafeaua cu care sunt alimentate adesea nu e proaspat prajita (afla aici de ce e important acest aspect) si nu pot produce un Cappuccino adevarat sau un Flat White.

Mai mult, chiar daca sunt alimentate cu cafea proaspat prajita, ele vor produce o cafea slab calitativa, pentru ca sunt limitate din punct de vedere tehnic (se supraincalzesc, au un singur compartiment de cafea, laptele trebuie alimentat separat, nu au functii de autocuratare).

Espressoarele super automate

Espressoarele super automate sunt, asa cum le sugereaza si numele, espressoare la superlativ. Acestea pot produce, printre altele: Espresso tare, Espresso slab, Latte, Cappuccino, Flat White sau Latte Macchiato.

Fata de espressoarele automate, aceste aparate au o rasnita de cafea de inalta calitate, un rezervor de apa de capacitate mare si functii avansate de auto curatare. Iar spre deosebire de espressoarele manuale, aparatele au un sistem de fierbere automat incorporat si functii care permit realizarea rapida a unui numar mare de cafele. Pe scurt, sunt mix-ul perfect intre cele doua solutii: elementele tehnice de preparare a cafelei de la espressoarele manuale (boilere, rasnita, pompa etc.), combinate cu functiile de automatizare (duse la un alt nivel) de la espressoarele semi-automate.

Cu o simpla apasare de buton, aceste aparate premium produc o cafea perfect echilibrata, de fiecare data, fara a se supraincalzi indiferent de numarul cafelelor.

Ideal ar fi ca furnizorul aparatelor sa asigure si cafea proaspat si corect prajita pentru a obtine cafele cu gust proaspat si o aroma puternica.

Espressoarele din noua generatie realizeaza toate sarcinile necesare pentru producerea unui espresso ca la carte, intr-un timp mult mai scurt decat cel necesar espressoarelor manuale sau semi-automate.

De indata ce utilizatorul selecteaza bautura din meniu, espressoarele super automate incep sa macine cantitatea necesara de boabe, sa taseze boabele macinate si sa extraga cantitatea predeterminata de cafea. Pot fi alimentate simultan cu mai multe tipuri de cafea (100% arabica si diferite blenduri de arabica si robusta), in functie de varietatea bauturilor dorite si de preferintelor utilizatorilor.

Toate procedurile sunt realizate cu ajutorul unui sistem computerizat integrat. Mai mult, espressoarele super automate intrunesc exigentele de igiena necesare functionarii in spatiile publice. Acestea au un sistem de management inteligent al ciclurilor de curatare, inclusiv pentru circuitul de lapte.

Nu e de mirare ca acest tip de espressor are cea mai mare crestere ca popularitate pe piata.

Din punctul de vedere al pretului abonamentelor pentru acest tip de espressoare, putem sa zicem ca sunt la paritate cu abonamentele care includ espressoarele automate.

Exista si aici destul de multe optiuni si variabile in ceea ce priveste calitatea aparatelor. Cateva dintre calitatile care fac diferenta intre espressoarele super automate sunt: brandul (standardul de calitate), varietatea de bauturi presetate, presiunea maxima a pompei, usurinta in folosite si curatare, designul modern si ergonomia.