Bucuresti, Romania

Cum să alegi espressorul perfect pentru birou: Tipuri, utilizare și funcții importante

Aroma bogată, crema fină și savoarea unui espresso perfect pot schimba o dimineață la birou dintr-una ternă într-un plină de energie și productivitate. Dar nu orice cafea are această putere.

Din contră, o cafea slabă calitativ îi poate frustra pe angajați, așa că hai să vedem cum le poți oferi o experiență superioară care să-i facă să-și dorească să revină zi de zi.

Am discutat deja despre cum să alegi aroma, tăria și mixul potrivit pentru birou. În acest articol, descoperim împreună un alt “ingredient” esențial în prepararea cafelei de calitate la birou: espressorul.

Dacă ai încercat deja diverse metode de preparare și ai investit în cafea de calitate, dar rezultatul nu este satisfăcător, cel mai probabil problema este în tehnologia folosită. Hai să vedem ce tipuri de espressoare există și care e alegerea potrivită pentru echipa ta.

 

De ce e important espressorul în obținerea unei cafele bune?

Tipul de espressor ales influențează semnificativ gustul și calitatea cafelei obținute.

  • Presiunea adecvată este esențială pentru extragerea aromelor și uleiurilor din cafea. Espressoarele cu pompă generează o presiune consistentă, rezultând un espresso bogat și cremos.
  • Temperatura apei joacă un rol crucial în extragerea aromelor dorite. Espressoarele de calitate permit controlul precis al temperaturii, evitând arderea cafelei sau sub-extracția acesteia.
  • Măcinarea cafelei cât mai aproape de momentul preparării este esențială pentru o cafea aromată. Espressoarele cu râșniță integrată permit ajustarea gradului de măcinare pentru a obține o extracție optimă. În lipsa unei râșnițe integrate sau pentru mai multă simplitate, optează pentru un abonament de cafea la birou care asigură livrarea constantă a cafelei proaspăt măcinate.
  • Materialele utilizate și calitatea construcției influențează durabilitatea și performanța espressorului. Un espressor bine construit va asigura o preparare consistentă a cafelei pe termen lung.

Pe scurt, espressorul poate transforma complet experiența cafelei la locul de muncă.

Tehnologia folosită de espressor determină cât de savuroasă este cafeaua, câte opțiuni de băuturi calde au la dispoziție angajații, dar și care sunt costurile și nevoile de întreținere pe termen lung. Deși o opțiune mai economică poate fi alegerea multora pentru că “e doar cafea, până la urmă”, diferențele din produsul final sunt semnificative, iar angajații pot spune asta cel mai bine.

Iar fericirea și productivitatea angajaților pot depinde de un lucru aparent minor cum e calitatea cafelei la birou.

 

Tipuri de espressoare

Există mai multe tipuri de espressoare pe piață, fiecare având caracteristici distincte și influențând modul în care cafeaua este preparată.

Espressoare cu capsule

Acestea sunt ușor de folosit și necesită puțină întreținere. Cafeaua este ambalată în capsule individuale, iar espressorul le utilizează pentru a pregăti cafeaua. Sunt folosite în multe birouri datorită simplității și rapidității în pregătirea cafelei.

Dezavantajul acestora este că nu oferă aceeași aromă și calitate a cafelei precum cele care folosesc boabe proaspăt măcinate, iar opțiunile de preparare sunt limitate.

Espressoare cu pompă electrică sau manuală

Aceste aparate utilizează o pompă electrică pentru a genera presiunea necesară extragerii espresso-ului. Pot fi semi-automate, cu control manual asupra duratei extragerii, sau automate, oferind presetări pentru diverse tipuri de băuturi.

Espressoarele cu pompa manuală necesită un anumit nivel de experiență și implică măcinarea manuală a cafelei. Sunt preferate de cei pasionați de cafea care doresc un control total asupra procesului de preparare, dar nu sunt potrivite pentru birou, unde fiecare are un alt nivel de experiență, iar timpul dedicat preparării cafelei trebuie să fie scurt.

Espressoare automate și superautomate

Aceste espressoare au funcții automate pentru prepararea cafelei. Sunt eficiente și oferă un control mare asupra rezultatului final, fiind potrivite pentru birouri unde se dorește o calitate constantă a cafelei.

Aceste aparate automatizează complet procesul de preparare și oferă o experiență premium. Espressoarele de top permit personalizarea aromei și intensității cafelei, oferind o gamă largă de băuturi, inclusiv cappuccino, latte macchiato și flat white.

Acestea sunt ideale pentru birouri pentru că oferă un raport bun între calitatea superioară, opțiunile variate, dar și timpul rapid de preparare a cafelei.

Cum alegi espressorul potrivit pentru biroul tău

Fiecare echipă vine cu cerințele proprii, dar, în general, trebuie să ții cont de câteva lucruri importante când alegi espressorul pentru birou:

  • Ușurința de utilizare. Optează pentru un espressor care este ușor de folosit și de întreținut de toată lumea, pentru a evita problemele de funcționare și pentru a permite tuturor să se bucure de o cafea de calitate.
  • Capacitatea și volumul. Consideră cât de multe cafele se consumă în mod regulat și alege un espressor care să facă față pe termen lung volumului de consum al biroului, fără să fie nevoie de reparații frecvente.
  • Calitatea aparatului. Investește într-un espressor robust, cu componente de calitate, pentru a te asigura că va rezista la utilizare îndelungată.
  • Self-cleaning. Funcția de self-cleaning este extrem de utilă pentru birouri, unde există un trafic intens, dar unde toată lumea are altă treabă decât să curețe espressorul. Asigură-te că aparatul prepară cafeaua în cele mai bune condiții, fără să fie nevoie de intervenția constantă pentru curățare manuală.
  • Funcții speciale. Funcții presum designul intuitiv și tehnologiile smart integrate pot transforma pauza de cafea într-o experiență cu advărat ademenitoare. Espressoarele Franke excelează la acest capitol — și nu numai — cu un ecran tactil integrat și tehnologie revoluționară de extragere a aromei.
  • Serviciile complementare. Espressorul este important, dar nu suficient pentru prepararea cafelei de calitate. Vei avea nevoie și de cafea livrată constant, de mentenanță și consultanță pe termen lung. Alege un furnizor care îți face viața mai ușoară și pe care te poți baza pentru toate nevoile legate de cafea ale companiei tale.

Alegerea unui espressor pentru birou poate părea complicată, dar este importantă pentru a  îmbunătăți experiența angajaților. Nu uita că o cafea de calitate poate contribui la un mediu de lucru plăcut și productiv, în timp ce o cafea mai puțin satisfăcătoare poate da impresia unei lipse de grijă pentru bunăstarea angajaților.

Optează pentru un model de espressor care să ofere calitate, ușurință în utilizare și fiabilitate pentru a te bucura de pauze savuroase.

La Office Barista, punem la dispoziția clienților espressoare Franke de ultimă generație și ne ocupăm de toate nevoile biroului, de la măcinarea și livrarea cafelei proaspete, la mentenanța aparatelor. Testează gratuit abonamentul de cafea la birou și convinge-te.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *