Bucuresti, Romania
De ce miroase apa de la robinet a inalbitor?

De ce miroase apa de la robinet a inalbitor?

Uneori, apa de la robinet are un miros ciudat. Unora, mirosul le aduce aminte de inalbitorul de rufe – insa explicatia este mult mai simpla. Apa nu miroase astfel din cauza unor contaminanti daunatori. Cu toate ca se face usor confuzia intre mirosul de inalbitor si cel de clor, apa de la robinet imprumuta cel mai probabil mirosul celei de-a doua substante.

Clorul este adaugat frecvent in apa potabila furnizata de retelele municipale de apa, pentru a asigura distrugerea bacteriilor si contaminantilor ce pot fi raspanditi cu ajutorul apei.

Ce efecte poate avea consumul de clor din apa de la robinet?

Cei care consuma apa de la robinet, probabil milioane de oameni, ingereaza clor zilnic – dar cat de daunator este acesta?

Oamenii de stiinta care au analizat efectele potential negative ale clorului din apa potabila pentru sanatatea publica atrag atentia ca folosirea in exces a acestei substante chimice poate duce la o serie de afectiuni precum: cancerul, probleme de fertilitate, probleme ale sistemului imunitar, probleme cardiace.

Problemele de sanatate provocate de clorul din apa sunt declansate tocmai de catre calitatea pentru care acesta este atat de folosit: distrugerea eficienta a bacteriile. La fel cum distruge bacteriile din apa potabila, clorul poate sa afecteze si bacteriile benefice din sistemul digestiv uman.

Studii recente releva cat de important este sa avem o flora bacteriana sanatoasa – exista o legatura intre absenta acestor microbi valorosi din sistemul nostru digestiv si o serie de afectiuni – inclusive obezitate, sindromul colonului iritabil, diabetul de tip 2, cancerul colorectal, astm, alergii.

Exista cateva modalitati prin care se poate imbunatati calitatea apei de baut, insa trebuie retinut ca apa de la robinet va contine mereu clor.

Bine de stiut:

  • Mirosul de inalbitor din directia apei de la robinet este cel mai probabil clorul cu care s-au eliminat impuritatile.
  • O cantitate mica de clor nu este daunatoare sanatatii, ba chiar este solicitata de multe agentii de protectie a mediului din lume pentru a dezinfecta apa inainte de a fi distribuita in locuinte si birouri.
  • Daca apa de la robinet este fiarta sau racita in frigider se elimina mirosul de clor.
  • Agentia de Protectie a Mediului din SUA, de exemplu, solicita ca nivelul de clor din apa destinata comsumului sa nu depaseasca 4 miligrame per litru. Clorul poate fi mirosit de la nivelul de 1 mg/l.

Ce provoaca mirosul ciudat al apei?

Deoarece apa distribuita populatiei de retelele municipale este tratata cu clor, apa de la robinet miroase cateodata a clor sau inalbitor. Daca ati inotat vreodata intr-o piscina unde apa fusese recent clorinata, va amintiti cu siguranta ca mirosea la fel.

Clorul reprezinta o parte importanta a seriei de tratamente aplicate apei inainte ca aceasta sa fie distribuita populatiei. Se adauga clor in apa pentru a distruge orice paraziti sau bacterii si pentru a proteja apa de germenii pe care i-ar putea intalni prin reteaua de furnizare, pana ajunge in locuinte si birouri.

Ce se poate face?

Cu toate ca nu putem controla cantitatea de clor prezenta in apa de la robinet, oamenii care simt un miros prea puternic de dezinfectant in apa pot contacta autoritatea locala insarcinata cu controlul calitatii apei, pentru a sesiza prezenta unei probleme.

Pentru a elimina mirosul de inalbitor din apa se poate incerca refrigerarea unei carafe de apa pentru cateva ore. Apa va elimina mirosul de clor in procesul de racire. Similar, apa poate fi fiarta aproximativ cinci minute, pentru a elimina  mirosul neplacut.

Cum te asiguri ca bei apa si mai curata?

Majoritatea dispenserelor de apa indeparteaza mirosul de clor din apa. Dispenserele Waterlogic fac insa mai mult de atat. Filtrul de carbune activ cu care sunt dotate  absoarbe clorul si il indeparteaza din apa de baut. Waterlogic ofera o serie de dispensere de apa cu filtru de carbune activ si filtru UV, perfecte pentru birouri.

SURSA: WATERLOGIC