Bucuresti, Romania

Efectele nestiute ale deshidratarii: De la dureri de cap la… accidente rutiere!

Stim cu totii ca un consum regulat de apa este necesar pentru o buna functionare a organismului. Am auzit de nenumarate ori ca este nevoie sa consumam “cel putin doi litri de lichide” pe zi. Cu toate acestea, sunt putini cei care ating nivelul optim de hidratare recomandat de organizatiile internationale de sanatate. Motivul principal este ca nu constientizam riscurile reale la care ne expunem din cauza deshidratarii.

Zeci de studii au dovedit, de-a lungul timpului, ca nivele medii de deshidratare ale organismului au efecte vizibile asupra abilitatilor fizice si emotionale, si ca functionarea mai multor organe, starea noastra de spirit si capacitatea intelectuala sunt afectate pana si de o scadere de 1% din continutul total de apa al corpului.

Este, probabil, o surpriza faptul ca, in pofida atator dovezi cu privire la importanta hidratarii, majoritatea oamenilor se afla in diverse stadii de deshidratare.

Cum stii insa ca bei suficiente lichide? Iata cateva raspunsuri ale oamenilor de stiinta care te pot ajuta sa-ti evaluezi necesarul de apa si sa-ti imbunatatesti nivelul de hidratare.

Cata apa ar trebui sa consumi zilnic?

Institutul European de Hidratare recomanda consumul a 8,5 pahare de apa pe zi, drept standard pentru o functionare optima a organismului. Poate parea mult, insa corpul se deshidrateaza mai rapid decat ne imaginam. O pierdere de 2% din apa corporala duce la senzatia de sete. De indata ce o persoana incepe sa simta setea, ea este deja deshidratata intr-o anumita masura, asa ca sunt sanse mari sa aiba multe simptome legate de lipsa de apa.

De ce sa bei atata apa?

Probabil cel mai surprinzator studiu cu privire la efectele deshidratarii asupra adultilor a fost efectuat de Universitatea Loughborough, din Marea Britanie. Rezultatele studiului arata ca si daca esti doar putin deshidratat ai la fel de multe sanse sa faci erori in timp ce conduci ca atunci cand ai consumat o cantitate mica de alcool si cam cu 114% mai multe sanse sa faci o greseala la volan decat daca ai avea un nivel optim de hidratare.

Un consum regulat de apa te ajuta sa-ti mentii temperature corporala redusa in asa fel incat sa nu te supraincalzesti. Deshidratarea in conditii de temperatura ridicata poate duce la dureri de cap, stare de rau si insolatie.

Mai mult, o cantitate adecvata de lichid consumata zilnic poate reduce obezitatea. Un studiu efectuat de Michigan Medical School, din SUA, a aratat ca poate exista o legatura intre deshidratare si nivelele ridicate in Indexul Masei Corporale. Si daca stai sa te gandesti, este usor de dovedit – cand bei apa iti potolesti temporar foamea si iti accelerezi temporar metabolismul cu 24-35%.

Care este solutia?

Cea mai simpla solutie in acest caz este, desigur, hidratarea rapida. Dar nu toate lichidele hidrateaza in mod egal – apa si sucurile de fructe sunt mai hidratante decat laptele si bauturile carbogazoase, spre exemplu.

Daca poti sa introduci in rutina zilnica cele 8,5 pahare de apa, ai mai multe sanse sa eviti efectele neplacute ale deshidratarii. Mai mult, vei pune bazele un obicei benefic, pe care il poti mentine pe tot parcursul vietii, si in special pe masura ce imbatranesti, cand efectele deshidratarii pot deveni atat de grave incat iti pot pune viata in pericol.

Cum faci din hidratare un obicei placut, pentru restul vietii?

  • Obisnuieste-te sa bei un pahar de apa dimineata de indata ce te trezesti.
  • Bea ceai sau cafea – ambele contin apa si te ajuta sa te hidratezi corespunzator.
  • Cumpara sticle reutilizabile, pe care sa le poti reumple de la dispenserul de apa din birou pe tot parcursul zilei.
  • Apa se gaseste si in fructe si legume, asa ca poti sa iti iei o parte din hidratare impreuna cu mineralele si vitaminele continute de acestea.
  • Daca simti ca a devenit repetitiv procesul, pune-ti o felie de fruct in apa de baut, pentru o aroma placuta si o schimbare in rutina de la birou.
  • Alege un dispenser de apa performant, de la care sa iti faca placere sa bei apa, zi de zi. Dispenserele Waterlogic, de exemplu, iti ofera posibilitatea sa alegi intre apa la temperatura camerei, apa minerala, apa “calduta”, apa fierbinte sau apa foarte rece.

 

Acest continut a fost furnizat de Waterlogic, lider global in furnizarea de solutii sustenabile de distributie a apei potabile.