Bucuresti, Romania
Fa cunostinta cu Office Hero – colegul care alunga atmosfera toxica din birou

Fa cunostinta cu Office Hero – colegul care alunga atmosfera toxica din birou

Care dintre noi n-a lucrat, la un moment dat, intr-o firma unde atmosfera era de-a dreptul neplacuta? Acolo, oricat de motivat ai veni dimineata la munca, atmosfera toxica iti erodeaza incet-incet productivitatea. Colegii care se plang neincetat, sefii care pretind ca nu observa ce merge prost, administratorii care uita cu lunile sa repare ce s-a stricat prin birouri – toate pot crea un mediu de lucru descurajant.

Cu totii avem asemenea exemple. Si la fel de bine putem numi cel putin un coleg – eroul biroului – care a reusit sa alunge atmosfera toxica. Acesti eroi trebuie identificati si apreciati, pentru ca datorita lor oamenii buni continua sa ramana in companie si sa munceasca cu spor.

Iata trei lectii de invatat de la colegul care readuce zambetul pe buzele angajatilor. Si la sfarsitul zilei toata lumea respira usurata.

Cafeaua dulce mult aduce

Da, poate ca nu ai dat mare importanta acestui aspect si oricum tu esti mai degraba un bautor de ceai. Dar iti propunem urmatorul scenariu: cand colegul “acela” se apropie de biroul tau sa-ti manance cel putin jumatate de ora cu tot felul de barfe de prin companie, primesti un ajutor neasteptat de la #officehero. “Ai vazut ce filtru tare de cafea am adus la bucatarie? Hai sa bem un Machiatto si sa-ti povestesc cum e cu cafeaua rasnita pe loc”, spune el, in timp ce-l ghideaza usurel pe colegul barfitor departe de biroul tau. Asa-i ca te-a salvat cu o cafea?

Spune stop celor care se plang tot timpul

Intr-un mediu toxic exista cativa colegi care se plang tot timpul: de vreme, de munca, de colegi. Orice e un subiect al nemultumirii lor. Faptul ca sunt tolerati nu face decat sa le confirme ca ceea ce spun este pe placul celorlalti, asa ca acest comportament va continua, cu toate ca demoralizeaza. Eroul biroului stie insa cum sa-i abordeze: direct. Cand se strang pe langa dozatorul de apa, sau pe balcon, la o tigara si-o cafea, ca sa se planga de sefi sau de volumul de munca, el este cel care remarca: “Hei, tot stam sa ne plangem, dar ne-am uitat la ce e bine?”. Si aminteste ca mai multe proiecte inseamna sanse mai mari de promovare daca iti ies bine, si ca, intr-adevar, nu e o zi grozava, dar maine e vineri, deci se iese la bere!

Nu uita sa inchizi usa

Un coleg toxic, pus pe irosit timpul celorlalti, e o problema pentru cei care nu vor sa ramana peste program sa recupereze.  Cum ar proceda un #officehero? Ei bine, pur si simplu ar inchide usa. “Imi pare rau, trebuie neaparat sa ma concentrez sa rezolv cateva chestiuni urgente, dar vorbim cu placere dupa ce termin”. Ar trebui sa fie suficient ca pana si cel mai insistent vorbaret sa inteleaga ca nu are auditoriu. Ce faci daca nu ai usa pe care sa o inchizi? Poti sa transmiti mesajul ca esti indisponibil daca iti pui castile. Si asa reusesti sa te detasezi suficient cat sa te poti concentra pe ce ai de facut, nu pe ce au facut altii.