Bucuresti, Romania
Intoarcerea la birou, dupa vacanta: Mic ghid de supravietuire

Intoarcerea la birou, dupa vacanta: Mic ghid de supravietuire

Intoarcerea la birou, dupa vacanta: Mic ghid de supravietuire

Intoarcerea la birou dupa un concediu mai lung de 2-3 zile poate sa starneasca panica in sufletul oricarui angajat. Pana si cei mai relaxati dintre noi se streseaza la gandul ca ii asteapta un inbox plin de mesaje si proiecte ramase in urma.

De cate ori nu ne-am trezit cu gandul ca avem nevoie de inca un concediu dupa concediu? Programul de la 9 la 6 este o trezire brutala la realitate pentru majoritatea celor intorsi din vacanta si, ca un facut, tocmai atunci ne este cel mai greu sa ne mobilizam.

Din fercire, exista cateva trucuri care ajuta in aceasta situatie. Citeste mai jos cinci strategii pentru o tranzitie cat mai lina de la zilele lenese de concediu la starea de alerta de la birou.

  1. Pregateste-ti intoarcerea inca dinainte sa pleci in concediu

Daca iti lasi proiectele in ordine si faci un inventar al stadiului in care se afla fiecare din ele, iti va fi mult mai usor la intoarcerea din vacanta.  Gandeste-te ce bine ar fi ca, luni dimineata, zapacit si somnoros, sa deschizi fisierul in care ai notat meticulous detaliile si stadiul fiecarui proiect (ce raspunsuri mai astepti, ce confirmari trebuie sa trimiti, etc.).

Urmatorul pas este sa afli de la cel care ti-a gestionat proiectele in absenta ce s-a intamplat cat ai fost plecat. Asa iti improspatezi memoria si iti dai si seama ce e mai urgent de rezolvat.

Nu-i asa ca prima zi la munca pare deja mai simpla? Stii de unde sa apuci lucrurile ramase nefacute, in loc sa rascolesti innebunit prin zeci de emailuri, ca sa verifici fiecare detaliu in parte.

  1. Arunca-te direct in proiecte

In prima zi la munca e usor sa aluneci pe panta visatului cu ochii deschisi la zilele petrecute cu cei dragi. In loc sa te lasi tentat de reverie cu ochii deschisi, gaseste-ti concentrarea si apuca-te direct de rezolvat problemele urgente.

Cea mai simpla cale de a depasi starea de letargie este sa te arunci in munca. Nu amana, nu te baza pe ideea ca cei din jur te vor menaja, doar pentru ca abia ai revenit la birou.

Daca rezolvi cea mai presanta chestiune a zilei la prima ora, celelalte vor deveni mai simplu de depasit.

  1. Ia cate o pauza din cand in cand

Ar fi minunat sa reusesti sa te smulgi de la birou 10-15 minute la fiecare doua-trei ore. O discutie cu colegii langa filtrul de cafea e chiar incurajata, pentru ca astfel afli si noutatile din firma, si te si relaxezi putin. Daca te arunci in munca fara niciun moment de ragaz, ai cele mai multe sanse sa te epuizezi rapid.

E bine sa ai rabdare cu tine si sa-ti permiti cateva zile ca sa ajungi la ritmul de munca de dinainte de concediu. Cu cateva pauze bine-meritate, iti maresti sansele de a fi productiv si de a recupera agilitatea cu care rezolvai sarcinile de serviciu inainte de a pleca. Bea o cafea buna, schimba doua vorbe cu colegii si intoarce-te la birou cu motivatie proaspata.

  1. Prioritizeaza-ti urgentele

Este imposibil sa rezolvi intr-o zi toata munca ramasa restanta pe perioada vacantei si nici nu ar trebui sa-ti propui asta. In schimb, in prima zi poti sa rezolvi urgentele absolute si sa prioritizezi restul chestiunilor de serviciu.

Oricat de mare ar fi tentatia sa lucrezi la orice iti iese in cale, intr-o ordine aleatorie, merita sa-ti acorzi o ora-doua, sau cat e nevoie, pentru a sorta sarcinile ce trebuiesc facute in perioada urmatoare. Dupa ce le rezolvi pe cele mai urgente, poti sa te ocupi si de doua-trei chestiuni ce iti fac placere cu adevarat – discuta cu un client cu care ai dezvoltat o relatie mai apropiata, spre exemplu.

  1. Iesi undeva la pranz si acorda-ti un moment de relaxare

Daca iti petreci ziua lipit de birou, pe la ora trei te vei simti obosit. Pe langa pauzele dese si hidratarea corespunzatoare, ar fi bine sa-ti faci si planuri de iesit din firma la pranz. Gaseste-ti cativa colegi care isi pot elibera si ei programul, sau, de ce nu, vorbeste chiar cu seful tau, si ia pranzul la un restaurant din apropiere.

Asa ai un bun prilej sa te detasezi de problemele de la serviciu si sa abordezi intr-un mediu mai putin agitat chestiunile pe care vrei sa le lamuresti cu superiorul tau. Vei fi mai creativ in solutii, si mai destins in abordare, si cu siguranta vei ocoli caderea de energie de la ora trei.