Bucuresti, Romania
Legendarul 5 o’clock tea: Cum se consuma ceaiul de dupa-amiaza pe glob

Legendarul 5 o’clock tea: Cum se consuma ceaiul de dupa-amiaza pe glob

Traditia ceaiului de dupa-amiaza este adanc inradacinata in cateva din culturile lumii. Pentru cateva natii, ceaiul de la ora 5 este egal cu gustarea dulce sau ultima cafea a zilei, cea care alunga somnolenta de dupa pranz.

Pentru multi, ceaiul de dupa-amiaza este cel servit de britanici – un ceai negru cu o picatura de lapte si un cub de zahar, pentru cei care prefera dulcele. Pe glob exista, insa, o multitudine de feluri de a prepara ceaiul.

Mai mult, fiecare cultura are felul propriu de a bea o ceasca de ceai de dupa pranz, precum si ceremonii speciale pentru acest moment al zilei.

Iata cum savureaza ceaiul cateva culturi cu traditie.

China

Consumul licorii aburinde este subiect de legenda in aceasta tara, unde se spune ca obiceiul a inceput in urma cu aproape 3000 de ani inaintea erei noastre, dupa ce unui imparat i-au cazut cateva frunze din arbustul Camellia sinensis in ibricul cu apa clocotita.

Obiceiul s-a raspandit rapid si China a devenit o mare consumatoare si exportatoare de ceai. Cu toate ca in imensitatea tarii se regasesc numeroase traditii legate de ceai, unele elemente raman neschimbate. Ceremonia ceaiului se numeste gong fu – a face ceaiul cu efort. O denumire potrivita pentru un process cu etape bine respectate.

Mai intai un ceainic de ceramica, bogat ornamentat, este incalzit cu apa fierbinte, apoi se adauga frunzele de ceai. Apa fierbinte dar nu clocotita este folosita pentru a clati frunzele, apoi se arunca. In ceainic se adauga apoi o alta cantitate de apa fierbinte, pana cand da pe afara. Reziduurile de la suprafata sunt indepartate si se acopera totul cu un capac.

Ceaiul se infuzeaza de cele mai multe ori numai un minut, inainte de a fi turnat cu o miscare continua in cesti aranjate in semicerc.

India

In India, britanicii au introdus cultivarea ceaiului pe plantatii ample in secolul XIX, asa ca traditia ceaiului nu are radacini milenare aici, precum in China sau Japonia. Cu toate acestea, indienii au dezvoltat o cultura a consumului de ceai, si o traditie in prepararea sa.

Cel mai baut ceai in India este chai: un ceai negru, puternic, aromat cu cardamom, seminte de fenicul, cuisoare si alte mirodenii. Poate fi gasit cel mai frecvent la vanzatorii stradali si este preparat dupa reguli aparte.

Vanzatorul prepara mai intai un amestec parfumat de mirodenii ce poate contine cardamom, cuisoare, scortisoara, ghimbir si altelele, zdrobite pana ajung o pudra fina. Amestecul este turnat intr-o craticioara cu apa ce fierbe, sunt adaugate si cateva frunze de ceai negru, si tot amestecul este lasat sa fiarba cinci minute. Se adauga lapte, apoi se mai fierbe cinci minute. Dulceata este data de adaugarea zaharului. Frunzele si mirodeniile sunt strecurate, apoi ceaiul este gata pentru a fi consumat.

Maroc

Ceaiul face parte integranta din cultura marocana si traditia ce inconjoara aceasta bautura este o dovada a ospitalitatii, socializarii si relaxarii in Maroc. In mod traditional, ceaiul marocan este facut dintr-un amestec de ceai verde si menta nord-africana.

Procesul prin care se face ceaiul marocan incepe cu aranjarea unui set de pahare de mici dimensiuni pe o tava. Intr-un ibric se amesteca frunze de ceai verde si menta cu o bucatica de zahar. Persoana care prepara ceaiul toarna apoi apa fierbinte peste amestec si lasa sa se infuzeze cateva minute.

Cand ceaiul este gata, se toarna cu maiestrie in paharele de sticla de la o inaltime de 30 de centimetri.

Marea Britanie

Ceaiul de dupa-amiaza este cel mai adesea asociat cu Marea Britanie si traditia “5 o’clock”. Britanicii nu isi dezmint reputatia si consuma zilnic 165 de milioane de cesti de ceai.

Ceaiul e popular in Marea Britanie din 1660 incoace, insa abia pe la mijlocul secolului XIX a luat nastere traditia ceaiului de la ora cinci. Obiceiul s-a nascut din necesitatea de a umple cu ceva perioada de timp lunga dintre pranz si cina. In 1840, Anna, ducesa de Bedford, a decis sa-si invite prietenii in vizita la un ceai si sendvisuri cu castraveti.  Curand, obiceiul de a lua o gustare acompaniata de ceai a devenit populara in inalta societate britanica.

Traditionalul ceai de dupa-amiaza din locuintele britanicilor este cel mai adesea un ceai negru din India, cel mai probabil Assam, servit cu mini sendvisuri cu castraveti si scones cu gem si smantana grasa.

SURSA: TeaPigs.co.uk