Stiinta din spatele unei cafele bune: Tu stii care e cea mai buna apa pentru prepararea cafelei?
Bautorii de cafea din intreaga lume sunt de acord ca nimic nu se compara cu o ceasca aromata si fierbinte de cafea de calitate. Putini sunt insa constienti ca 98% din cafeaua bauta este apa, iar puritatea apei influenteaza puternic gustul final al bauturii.
Daca e sa ne luam dupa numarul impresionant de campionate de cafea, de barista si de aeropress din ultimii ani, putem ajunge la concluzia ca prepararea cafelei se situeaza undeva la granita dintre stiinta si arta. Si de ce sa nu recunoastem? O cafea decorata creativ de un barista talentat ne insenineaza instant ziua. Cu toate acestea, daca gustul cafelei nu e pe masura prezentarii, bautura isi pierde din “appeal”. Iar gustul depinde foarte mult si de calitatea apei.
Oricare ar fi varietatea de cafea preferata, oricare ar fi reteta – Espresso, Cappuccino sau chiar Flat White – diferenta o poate face apa filtrata.
De ce conteaza daca apa e filtrata sau nu?
Apa poarta in ea aroma cafelei. Boaba de cafea este prajita, macinata si in contact cu apa isi elibereaza aromele. Ca intr-un experiment stiintific, apa este un solvent care extrage gustul din cafeaua macinata.
Boabele de cafea prajite sunt pline de compusi care dau gustul specific – acid citric, acid lactic, si eugenol, printre altele. Eugenolul este responsabil de gustul frust al cafelei. Unii din compusii din apa se “lipesc” de compusii din cafea. Spre exemplu, cu cat apa are mai mult eugenol de care sa se “lipeasca”, cu atat cafeaua va avea un gust mai robust.
Care este problema cu apa de la robinet?
Apa pe care o luam de la robinet nu este ideala pentru a prepara o cafea premium. Apa potabila este, de cele mai multe ori, tratata cu clor si pastreaza inca un gust specific, ce afecteaza gustul cafelei.
Mai mult, apa de la robinet poate contine particule de rugina, de praf, sedimente de pe tevi, si altele. Nu toate afecteaza gustul cafelei, dar cu siguranta pot afecta buna functionare a filtrului sau espressorului.
Mai mult, apa de la robinet contine o cantitate deloc neglijabila de minerale si saruri, care interfereaza cu aroma cafelei.
Care e reteta ideala pentru o cafea buna?
Cu toate ca gusturile difera in ceea ce priveste taria si aroma cafelei, exista o proportie ideala intre apa si cafea, ce garanteaza o ceasca delicioasa din licoarea amaruie. Este vorba despre 1-2 lingurite de cafea la fiecare 175 de mililitri de apa.
De asemenea, temperatura apei este vitala pentru o cafea buna. La fel ca si in cazul ceaiului, apa nu trebuie fiarta in exces, pentru ca strica gustul boabelor. Daca faceti cafeaua la ibric, aduceti apa in punctul de fierbere, apoi inchideti sursa de caldura si lasati cafeaua sa se aseze un minut inainte de a o turna in cesti.
Investitia intr-un sistem performant de filtrare a apei garanteaza o baza excelenta pentru o cafea aromata. De asemenea, apa filtrata poate prelungi viata espressorului de cafea.
Dispenserele Waterlogic, cu o tehnologie de filtrare superioara, care elimina 99,9999% dintre bacterii, reprezinta o alegere inspirata pentru cei care doresc sa foloseasca o apa cat mai pura in prepararea cafelei.