Bucuresti, Romania
Tu stii ce tip de cafea bei? Afla care sunt diferentele dintre Arabica si Robusta

Tu stii ce tip de cafea bei? Afla care sunt diferentele dintre Arabica si Robusta

Arabica si Robusta sunt cele mai populare tipuri de cafea din lume. Plantele din care provin boabele de cafea se numesc in limbaj de specialitate Coffea Arabica si Coffea Canephora (mai cunoscuta drept Coffea Robusta).

Desi sunt usor de recunoscut dupa nume, putini stiu prin ce se deosebesc cele doua tipuri de cafea.

Citeste mai jos zece diferente ce pornesc de la planta si ajung pana la gust si cost.

  1. Cresterea: Cele doua plante se disting usor dupa inaltime: Arabica creste pana la 2.5 – 4.5 metri, comparative cu Robusta, care poate ajunge intre 4.5 si 6 metri.
  2. Forma boabei: Boaba de Robusta e mai circulara, in vreme ce Arabica e mai ovala.
  3. Cantitatea de antioxidanti: Continutul de CGA (acid clorogenic, recunoscut pentru proprietatile sale benefice organismului uman, difera de la un tip de cafea la altul. Robusta contine CGA in proportie de 7-10%, in vreme ce Arabica are 5.5 – 8%.
  4. Productia mondiala: Se apreciaza ca intre 60 si 75% din cafeaua produsa in intreaga lume este Arabica. Restul productiei este completata de Robusta, care isi are originea in Africa sub-sahariana. Cea mai mare productie de Robusta se face in Africa si Indonezia. Brazilia este cel mai mare producator de Arabica.
  5. Aroma: Gustul este probabil cel mai important criteriu pentru iubitorii de cafea. Deseori, gustul Robustei este descries ca fiind de cauciuc ars – asta pentru ca acest tip contine mai multa cafeina decat Arabica. Cum cafeina e responsabila de gustul amar, de aici si asocierea apparent neplacuta cu cauciucul. Robusta are aproape de doua ori mai multa cafeina decat Arabica: 2.7% continut de cafeina in Robusta, comparativ cu doar 1.5% in Arabica. Robusta se foloseste cel mai adesea in amestecuri de cafea, precum cele pentru cafeaua instant si pentru espresso, si continutul sau mare de cafeina confera profunzime gustului cafelei, si este responsabil pentru spuma espresso-ului.
  6. Continutul de zahar si lipide: Daca Robusta conduce la cafeina, Arabica contine cu 60% mai multe lipide si are de doua ori mai mult zahar.
  7. Pretul: Boabele verzi de Robusta sunt de doua ori mai ieftine decat cele de Arabica pe piata marfurilor. Uneori, boabe de Robusta sunt adaugate in sacii cu boabe de Arabica, pentru a-i umple mai temeinic si pentru a le imprumuta acestora din aroma.
  8. Cultivarea: Robusta este mai usor de cultivat si mai putin sensibila la insecte – aici, continutul mai mare de cafeina ajuta la respingerea daunatorilor. De asemenea, se simte mai bine la temperaturi inalte si se descurca bine si in soarele direct.
  9. Eficienta: Planta de Robusta produce mai multa cafea pe hectar decat Arabica, se maturizeaza mai repede si creste usor la altitudini mici – de aici si preferinta fermierilor pentru acest tip de planta.
  10. Varsta: Robusta e mai tanara decat Arabica – a fost descoperita cam la 100 de ani dupa competitoarea sa, asa ca e mai “noua” pe piata.

Ce cafea sa aleg?

Depinde de gusturi, tipul de espressor folosit si de budget. Poti experimenta cu mai multe varietati de cafea si tipuri de preparare pentru a ajunge la varianta ideala pentru tine.

Pentru o parere avizata in legatura cu optiunile de cafea disponibile in cadrul unui abonament pentru office, poti vorbi cu unul dintre specialistii nostri.