La ce ora ar trebui sa ne bem cafeaua pentru o eficienta maxima la birou?
Cafeaua este astazi a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa, atat acasa, cat si la birou. De ce? Pentru ca, pe langa aroma, gustul si placerea pe care multi dintre noi o regasim in aceasta bautura, consumata in cantitati moderate, cafeaua are numeroase beneficii asupra sanatatii organismului. Nimic nou, pana acum. Dar, ce anume face ca organismul nostru sa reactioneze pozitiv sau negativ la cafea? Si cum anume putem beneficia cat mai mult de pe urma consumului de cafea? Despre asta ne propunem sa vorbim in cele ce urmeaza.
Din dorinta de a deslusi cat mai multe dintre misterele ce inconjoara buna functionare a organismului uman, numerosi specialisti au realizat cercetari diverse, unul dintre obiectele de studiu fiind chiar cafeaua si efectele ei.
Asa s-a descoperit faptul ca organismul nostru are capacitatea de a se „trezi” in mod natural, fara a fi ajutat de bauturi energizante, mai ales intre orele 8:00 si 9:00 ale diminetii. De ce?
Pentru ca atunci, in corpul nostru se elibereaza in cantitati consistente, un hormon numit cortizol.
Cortizolul – ce este si cum ne afecteaza?
Ce este cortizolul? Stiintific vorbind, acesta este un hormon de tip steroid, necesar in functionarea majoritatii partilor si organelor corpului uman. Datorita efectelor pe care le are, cortizolul mai este adesea numit „hormonul stresului”, intrucat, nivelul sau prezinta fluctuatii in functie de starea emotionala sau stresul fizic la care suntem supusi.
In trecut, prezenta unei cantitati ridicate din acest hormon in organism era esentiala, intrucat principala ocupatie a oamenilor era vanatoarea, iar cortizolul pregatea corpul uman pentru a fi expus la situatii extreme, precum lupta, fuga sau autoapararea.
Ce legatura exista intre cortizol si cafea? Putem spune ca cele doua elemente sunt interdependente, iar scopul nostru este sa gasim calea prin care le putem imbina pentru a ne optimiza nivelul de energie.
Cand sa ne bem cafeaua in functie de nivelul de cortizol?
Exista trei intervale orare in care corpul nostru secreta o cantitate suficienta de cortizol, astfel incat sa nu fie nevoie de alte bauturi energizante pentru o functionare optima. Acestea sunt 8:00 – 9:00, 12:00 – 13:00 si 17:30 – 18:30. Acum stim cand NU este bine sa consumam cafea, deoarece efectul ei va fi simtitor diminuat. In plus, nu vrem sa combinam „hormonul stresului” deja la un nivel ridicat datorita stresului cotidian, cu efectele cofeinei, care, desi ne energizeaza, ne poate si agita destul de mult. Putem, desigur, sa nu tinem cont de aceste ore, dar vrem sa fim eficienti si productivi si sa profitam la maxim de puterea magica a cafelei, nu?
Prin urmare, daca pana acum nu stiai cand este cel mai bine sa iti iei binemeritata pauza de cafea la birou, in asa fel incat sa primesti acel boost energetic, acum stii ca ideal ar fi sa consumi o ceasca de cafea intre 9:30 si 11:30. De asemenea, daca iti place cafeaua (si stim ca iti place, pentru ca altfel nu ai fi fost aici, acum), mai poti savura inca o ceasca imediat dupa pauza de masa, in intervalul 13:30 – 16:30.
In restul timpului, iti uram mult spor la munca!
Daca vrei sa afli si alte lucruri interesante despre cafea si nu numai, te invitam sa te abonezi la Newsletter-ul nostru si promitem sa te mentinem informat, luna de luna. Abonare Newsletter
De asemenea, daca nu esti multumit de cafeaua pe care o ai acum la birou, nu uita ca poti testa oricand in mod gratuit un aparat profesional de cafea Franke. Testeaza Gratuit