Bucuresti, Romania
Happy International Coffee Day

Cafeaua intre Traditie si Contemporaneitate | Happy International Coffee Day

Cafeaua ne uneste, ne stimuleaza, ne inspira. Este prietenul cel mai bun, cel cu care depanam ganduri si amintiri, cel alaturi de care ne facem planuri si ne fixam obiective pentru ziua ce tocmai a inceput. Este loial si ascultator si cel mai important, este mereu la dispozitia noastra, indiferent de sentimentele care ne incearca sau starea fizica pe care o experimentam.

Astazi, totul este despre cafea iar noi ne-am propus sa o celebram cum se cuvine, cu o selectie de informatii si curiozitati despre cea mai iubita bautura din lume.

Cafeaua a fost descoperita de…capre

Da, ai citit bine. Capre. Istoria cafelei dateaza de mai bine de 1000 de ani, iar descoperirea acesteia are la baza multe legende si povestiri.

Una dintre cele mai cunoscute astfel de legende spune ca un pastor de capre din Etiopia, mai exact dintr-o regiune numita Kaffa, a descoperit planta din greseala, in timp ce isi supraveghea animalele scoase la pascut. Mai exact, acesta a fost surprins de comportamentul agitat pe care caprele sale il afisau, mai ales pe timpul noptii, dupa ce consumau o anumita planta cu bobite mici de culoare rosu aprins. Curios fiind, pastorul a incercat si el cateva bobite si a constatat ca acestea ii dau energie.

Incantat de descoperire, dar si pentru a obtine o confirmare din partea unei autoritati, pastorul a dus apoi boabele unui calugar, care sceptic fiind la adresa ideii de consum a acestora de catre oameni, le-a aruncat in foc. Insa, arse fiind, boabele de cafea au inceput sa emane un fum placut mirositor. Observand, calugarul a adunat boabele si le-a pus intr-o ceasca cu apa fierbinte. Si asa a aparut miraculoasa noastra cafea.

Mai apoi, cafeaua a devenit populara pe tot continentul african, raspandindu-se din Etiopia in Yemen, Arabia si Egipt. Triburile foloseaua cafeaua ca si energizant, consumand-o inainte de confruntarile armate, dar preparand-o diferit fata de cum o facem noi in ziua de astazi. Boabele crude erau pe atunci macinate si amestecate cu grasime de animale, rezultand o pasta care era modelata asemenea unor bilute si consumate pe cale orala.

De la aparitie la raspandire si popularitate

Raspandirea cafelei s-a produs rapid, din Orient catre celelalte continente. In Europa, cafeaua a patruns prin Venetia datorita stranselor legaturi comerciale pe care venetienii le aveau cu lumea araba.

Prima cafenea din lume a fost deschisa in Constantinopol in anul 1453, unde cafeaua capatase deja o importanta atat de mare, incat femeile casatorite au primit dreptul de a divorta de sotii lor daca acestia nu le asigurau ratia zilnica de cafea. Prea bine ca acest drept nu s-a raspandit asemenea cafelei, spunem noi…

A urmat deschiderea de cafenele in Venetia, Paris si Londra, aceasta din urma avand deja la inceputul anului 1700 peste 2000 de cafenele, dovada ca englezii s-au indragostit de aceasta bautura, aproape la fel de mult precum au facut-o cu ceaiul.

Cafeaua – a doua cea mai consumata bautura din lume

In zilele noastre, cafeaua este a doua cea mai consumata bautura din lume, la nivel mondial, pe primul loc, fiind desigur, apa.

Studiile arata ca in lume, media cestilor de cafea consumate sub diferite forme (fie ca vorbim despre espresso, cafea lunga, cafea cu lapte sau cappuccino) este de aproximativ 2,25 miliarde pe zi.

In plus, cafeaua este al doilea cel mai bine vandut produs din lume, dupa petrol si al doilea produs comestibil consumat, dupa ulei. Este si normal am spune noi, date fiind efectele binefacatoare pe care bautura le are asupra organismului uman, daca bineinteles, o consumam cu masura.

Cafeaua este cunoscuta pentru efectul energetic, cresterea capacitatii de concentrare, dar si efectul social si psihologic. In 1511, Mecca chiar a interzis consumul de cafea, pe motiv ca aceasta stimuleaza gandirea radicala si pierderea vremii, in spiritul unei tentative de control si manipulare a populatiei crestine.

Happy International Coffee Day!

Oficial, Ziua Internationala a Cafelei este celebrata pe 1 Octombrie 2018 de catre peste 77 de state membre ale Organizatiei Internationale a Cafelei si alte zeci de asociatii din jurul lumii, pentru al patrulea an consecutiv.

Neoficial, cafeaua este celebrata in fiecare zi. De acasa, de la birou, de la cafeneaua din coltul strazii sau de la restaurant. Sau cel putin asa ar trebui sa fie.

Iti uram o zi aromata, puternica si bogata in senzatii si energie, asemenea cafelei Office Barista.

Daca vrei sa afli si alte lucruri interesante despre cafea si nu numai, te invitam sa te abonezi la Newsletter-ul nostru si promitem sa te mentinem informat, luna de luna. Abonare Newsletter

De asemenea, daca vrei sa ai cea mai buna cafea la birou, in fiecare zi, nu uita ca poti testa oricand in mod gratuit un aparat profesional de cafea Franke. Testeaza Gratuit