Bucuresti, Romania
Cafeaua proaspat prajita este cea mai buna cafea posibila

Cafeaua proaspat prajita este cea mai buna cafea posibila

Gustul si mirosul unei cafele poate fi influentat de foarte multi factori: tipul de cafea (Arabica, Robusta sau un blend intre cele doua), procesul de roasting, aparatul folosit si chiar si calitatea apei cu care a fost preparata. Toate sunt importante pentru a obtine o cafea de calitate – insa o importanta covarsitoarea intre toate aceste variabile o are prospetimea cafelei.

Ce inseamna proaspat cand este vorba de cafea?

Raspunsul este un pic mai complex.

Mare parte din ceea ce iubim la cafeaua proaspata – mirosul, aroma – se datoreaza procesului de prajire al boabelor. Boabele verzi de cafea contin precursorii aromelor ce urmeaza a fi evidentiate prin procesul de prajire – doar in acest fel cafeaua ajunge sa aiba gustul si mirosul specific.

De indata ce boaba verde este expusa la temperaturi inalte in timpul procesului de prajire, compusii complecsi – minerale, carbohidrati, lipide, aminoacizi, cafeina, si altii – fuzioneaza in cadrul unor reactii ce ajung sa dea aroma bine-cunoscuta.

Dupa ce procesul de roasting s-a incheiat – proces care poate si el sa difere in functie de metoda, intensitatea dorita, experienta roasterului etc. – factorul esential pentru pastrarea integritatii aromei este timpul scurs intre prajire si prepararea cafelei propriu-zise.

Ca orice alt fruct, boaba de cafea este afectata de trecerea timpului. De indata ce boaba de cafea prajita este expusa la aer, ea incepe sa se degradeze si sa-si piarda din aroma.

Cum te asiguri ca bei o cafea proaspata?

Multe cafele isi pierd din personalitate cam la 2-3 saptamani dupa prajire – asta se intampla, de exemplu, cu majoritatea cafelelor pre-ambalate din supermarketuri. Cand boaba prajita este si macinata (expusa asadar la oxigen), si diluata cu un solvent ca apa, prospetimea cafelei se scurteaza si mai mult.

Din acest motiv, expertii recomanda sa consumam cafea proaspat prajita, proaspat macinata, si proaspat pregatita termic, pentru a elimina cei trei inamici ai cafelei de buna calitate – caldura, oxigenul si umezeala.

In acelasi timp insa, cunoscatorii recomanda ca espresso-ul, de exemplu, sa se faca numai cu cafea prajita care a avut sansa sa respire dupa prajire cateva zile – in fapt, sa elimine din cantitatea excesiva de CO2.

Problema in acest caz este data de dioxidul de carbon din boaba de cafea. Acesta este eliberat dupa macinarea cafelei proaspat prajite si se dizolva in apa, unde creaza acid carbonic, responsabil de un gust mai dur si o textura neplacuta a espresso-ului.

De aceea, cafeaua ideala pentru espresso este cea care a avut sansa sa mai elibereze un pic din CO2 inainte. Nu prea mult insa, pentru ca dupa cateva zile in cafea incepe sa intre oxigenul, responsabil pentru oxidare si gustul ranced.

Perioada ideala de consum a cafelei proaspat prajite este la 2-3 zile dupa prajire, cand a avut suficient timp pentru a elimina excesul de dioxid de carbon, iar oxigenul nu a inceput procesul de degradare. Este una din cele mai importante cai prin care poti sa te asiguri ca fiecare ceasca de cafea va fi echilibrata din punctul de vedere al aromei si gustului.

Office Barista livreaza clientilor ce au ales un aparat de cafea Franke boabe proaspat prajite, aflate in perioada optima de consum. Afla mai multe despre abonamentele Office Barista si despre filozofia noastra despre cafea aici.