Bucuresti, Romania
Pas cu pas: Cum prepari un espresso cremos la tine acasa

Cum prepari un espresso cremos la tine acasa

Ziua buna incepe cu un espresso aromat! Cum te asiguri, insa, ca iti iese la fel de bine de fiecare data?

Desi este o bautura simpla, un espresso ca la carte este destul de dificil de preparat. Iti trebuie boabe de cafea de calitate superioara, o reteta buna, un aparat de espresso curat si profesionist. Dupa ce toate aceste criterii sunt indeplinite, iti trebuie si un pic de practica pentru a te asigura ca stapanesti la perfectie arta unui espresso ca la carte.

Iata cativa pasi pe care trebuie sa-i parcurgi pentru a savura ceasca perfecta de espresso de fiecare data:

Echipament si ingrediente necesare:

– Aparat de espresso

– Cantar

– Portafiltru

Apa filtrata (apa de calitatea proasta poate afecta gustul cafelei si in timp duce la defectarea aparatului)

– Cafea de calitate buna

– Cronometru

Inainte de a incepe, e bine sa incalzesti aparatul, portafiltrul si ceasca de cafea. Asta inseamna sa faci o cafea “in orb”, folosind numai apa. Un aparat de espresso se incalzeste la temperatura optima cam in 10-15 minute.

In sfarsit, totul este pregatit pentru o cafea de calitate. Iata ce pasi trebuie sa urmezi pentru a pregati un espresso delicios:

  • Rasneste boabele de cafea de fiecare data inainte de a incepe sa prepari cafeaua, indiferent ce reteta vrei sa faci. Daca vrei sa-ti pregatesti un espresso, trebuie sa stii ca finetea cafelei proaspat rasnite este esentiala. Daca e prea fina, extractia va fi incetinita si cafeaua va avea un gust ars si amar. Daca e prea mare, cafeaua nu va avea taria potrivita si gustul va avea un iz acru. Textura optima pentru espresso este similara zaharului granulat.
  • Doza de cafea este la fel de importanta – cantitatea de cafea necesara unui espresso dublu, spre exemplu, este intre 14 si 18 grame de cafea. Cantitatea depinde insa si de aparat si de gustul personal, asa ca aici e nevoie de mai multe teste pentru a ajunge la o doza ideala, potrivit BaristaInstitute.
  • Presarea cafelei in portafiltru este un pas ce nu trebuie ratat. Presarea se poate face fie cu dispozitivul ce insoteste deseori aparatul de espresso, fie cu un tamper special achizitionat. Cu cotul la 90 de grade, portafiltrul se sprijina pe o suprafata plana. Cafeaua se apasa cu presiune pana are un aspect uniform si compact.
  • Aseaza portafiltrul in aparat si cana incalzita in prealabil dedesubtul acestuia. Porneste cronometrul si aparatul. Daca toti pasii au fost urmati cu strictete pana in acest punct, prima parte a cafelei ce incepe sa curga va fi inchisa la culoare, inainte de a se transforma intr-o spuma delicioasa. Tot acest process ar trebui sa dureze cam 20-30 de secunde, la finalul carora te poti bucura de o cafea cu gust echilibrat si spuma cremoasa.

 

Bineinteles, exista si o alternativa mai rapida. Poti sa iti prepari in fiecare zi un espresso ca la carte folosind aparatele noastre profesionale Franke. Diferenta este ca trebuie doar sa apesi pe un buton iar cafeaua e gata.