Cum elimini urmele de clor din apa de la robinet?
Apa de la robinet contine clor pentru ca aceasta substanta chimica este adaugata apei de consum pentru a dezinfecta si a distruge bacteriile. Utilizarea clorului in apa furnizata de reteaua municipala este o procedura obisnuita si de multe ori se poate detecta prezenta sa prin simpla mirosire a apei de la robinet.
Clorul poate fi indepartat din apa de la robinet prin folosirea unui filtru cu carbune activ, ce absoarbe si capteaza majoritatea compusilor organici, mirosurile, gusturile si substantele chimice sintetice.
Bine de stiut:
- Daca apa de la robinet miroase a clor, asta se intampla pentru ca in reteaua municipala de apa s-a introdus aceasta substanta pentru a distruge bacterii precum e.coli si norovirus, care se pot raspandi prin apa contaminata.
- Mirosul puternic de clor se poate datora apropierii locuintei de sursa de apa publica. Mai mult, apa rece miroase mai puternic a clor decat cea calda, intrucat clorul persista mai mult in functie de temperatura apei.
Inainte ca apa potabila sa ajunga sa fie folosita de consumatori, ea trece prin mai multe etape de tratare. Mai intai, in apa sunt adaugate substante chimice cu incarcatura pozitiva, pentru a neutraliza substantele cu incarcatura negativa ce se gasesc in noroi si alti contaminanti. Dupa adaugarea substantelor chimice, se produce o sedimentare a particulelor astfel dizolvate – contaminantii se aduna pe fundul apei. Apa curata de deasupra trece prin mai multe filtre pentru a fi indepartati parazitii, praful, bacteriile si alte substante chimice.
Abia dupa filtrare se adauga clorul, pentru a distruge orice paraziti sau bacterii ce au reusit sa scape tratamentelor anterioare. Mai mult, adaugarea in aceasta etapa a clorului protejeaza apa de germenii pe care i-ar putea intalni prin reteaua de furnizare, pana ajunge in locuinte si birouri.
Efecte secundare ale clorului in apa de baut
Studii recente arata ca prezenta in cantitati mici a clorului in apa potabila nu prezinta un pericol la adresa sanatatii oamenilor. In Romania, legea apei potabile 458/2002 stabilește ca pentru clorul liber rezidual concentratia admisa trebuie sa fie cuprinsa intre ≥ 0,1 mg/l – ≤ 0,5 mg/l. Acest interval trebuie respectat in intregul circuit al apei potabile. Problemele de sanatate pot sa apara doar cand se depasesc aceste limite.
Cum indepartezi clorul din apa de la robinet
Chiar daca apa ce contine un nivel sigur de clor nu este daunatoare, asta nu inseamna ca este si placuta pentru consum – clorul afecteaza gustul si mirosul apei.
Cu filtrul corect apa va fi nu numai sigura pentru consum, ci si inodora si pura. Pentru o apa fara clor, recomandarea specialistilor este sa se foloseasca un dispenser de apa cu filtru cu carbon activ. Filtrul este facut din materiale organice precum scoarta de nuca de cocos, carbune si lemn.
Dispenserele de apa Waterlogic folosesc un asemenea sistem de filtrare pe baza de carbon activ (Granular Activated Carbon), ce purifica apa. Filtrul cu carbon activ din dispensere elimina contaminantii, clorul si substantele de dezinfectare ce pot afecta culoarea, gustul si mirosul apei.
Cu dispenserele Waterlogic esti sigur ca apa este lipsita de clor, microorganisme sau alti contaminanti. Filtrul cu carbon activ pastreaza totusi mineralele naturale din apa, benefice organismului, in asa fel incat sa te bucuri de apa pura si proaspata.
SURSA: https://www.waterlogic.com/en-us/resources/contaminant-filters/how-to-remove-chlorine-from-water/