Bucuresti, Romania
Curatenia de primavara in birou: Cum (re)organizezi spatiile de lucru pentru restul anului

Curatenia de primavara in birou: Cum (re)organizezi spatiile de lucru pentru restul anului

Primavara se apropie cu pasi repezi, ceea ce inseamna ca este timpul sa te gandesti din nou la o curatenie generala in birouri. Curatenia de primavara nu este doar ceva ce faci in locuinta personala – si spatiile unde lucrezi merita putina atentie. Curatenia de primavara in birouri este necesara pentru igienizarea spatiilor de lucru si poate ajuta angajatii sa isi imbunatateasca performantele profesionale pentru le ca ridica moralul.

Potrivit unui nou sondaj realizat de Adecco, 57% dintre angajati recunosc ca judeca colegii de munca pe baza curateniei spatiului de lucru si aproape jumatate spun ca sunt „ingroziti” de birourile murdare.

Nu lasati dezordinea sa distraga atentia angajatilor. Descopera 5 trucuri usoare pentru a pune la punct birourile la inceput de primavara.

  1. Gaseste-ti inspiratia

S-ar putea sa nu te simti prea entuziasmat la gandul ca trebuie sa demarezi o curatenie generala in birouri. Dar daca ai un minim de insufletire pentru ce va urma, procesul se va derula mult mai usor. Deci, inainte de a face orice altceva, gaseste-ti inspiratia.

Imagineaza-ti cum vrei sa arate birourile dupa ce ai terminat si gandeste-te la modul in care curatenia generala ii va face pe angajatii tai sa se simta.

De asemenea, poate o sa vrei sa iei in considerare un fel de recompensa de care sa se poata bucura toata compania odata ce sarcina de curatare birourilor este gata. Un brunch oferit de firma cu produse de sezon in bucataria nou zugravita? Niste sortimente noi de cafea sau ceai? Un nou spatiu de citit? Tu alegi.

  1. Planuieste si apoi pune in practica

Orice curatenie generala trebuie sa contina cateva actiuni de baza. Planuieste din timp ce anume vrei sa includa curatenia generala in birouri si pune totul pe hartie. Vorbeste cu firma care iti asigura serviciile de curatenie si pune la punct toate detaliile.

Oricare ar fi planul final, tine cont ca o curatenie generala in birouri ar trebui sa includa obligatoriu: igienizarea si curatarea mobilierului, spalatul geamurilor, spalatul profesional al mochetei, zugravirea peretilor, inlocuirea birourilor/scaunelor care prezinta semne de uzura, reorganizarea dosarelor (daca e cazul).

Incearca sa te gandesti cum poti sa faci toate lucrurile pe care ti le-ai propus fara sa perturbi angajatii prea mult in timpul orelor de program.

  1. Nu uita de aparatura din birouri

Primavara este momentul potrivit sa te ocupi si de aparatura electronica din birouri. Vorbeste cu IT-ul si roaga-i sa-si faca timp sa verifice ca totul functioneaza cum trebuie si ca toate PC-urile au instalate update-urile necesare.

Pregateste din timp igienizarea si schimbarea filtrelor din aparatele de aer conditionat, pentru ca se apropie si sezonul alergiilor.

Firma de la care ai solutiile de apa si cafea ar trebui sa se ocupe periodic de inlocuirea filtrelor, mententata si igienizarea aparatelor. Dispenserele de apa si espressoarele cafea sunt cele mai folosite aparate dintr-un birou si pot propaga rapid virozele daca nu se respecta normele de igiena, de aceea merita o atentie deosebita. Asigura-te ca aceste aparate sunt certificate pentru a functiona in spatii publice si ca sunt curatate pe tot parcursul anului.

Dispenserele de apa din birouri, scoli, instiutii oficiale sau spitale ar trebui sa aiba un sistem de purificare microbiologica certificat (cum este standardul de purificare al apei NSF 55 class A). Fara respectarea acestor norme, dispenserele de apa nu doar ca nu opresc raspandirea bacteriilor, microbilor, virusilor, dar pot contribui la raspandirea lor.

Si aparatele de cafea pot prezenta probleme de ordin microbiologic. Daca la birou folositi, de exemplu, un espressor automat cu circuit separat pentru lapte si fara functie de autocuratare, riscul bacteriologic e destul de mare. E un moment bun sa faci un upgrade la o aparatura moderna, cu functii integrate de autocuratare.

  1. Reevalueaza contractele cu furnizorii

Si daca tot veni vorba de reamenajari si curatenie generala, poate n-ar fi rau sa reevaluezi contractele cu furnizorii cei mai importanti. Primavara e un moment bun, pentru ca ai tot anul in fata si stii pe ce bugete te bazezi.

Poti sa faci un mic sondaj de opinie prin birou pentru a afla ce dorinte au angajatii. Poate nu sunt multumiti de gustul apei de la dozatorul din birou. Sau poate s-au plictisit de aceleasi mancaruri de la cantina sau de sortimentele de cafea. Posibil sa doreasca electrocasnice noi in bucatarie. Nu strica sa afli ce i-ar putea motiva pe angajati sa vina la birou cu placere. Orice schimbare in bine in aceasta perioada reprezinta un boost incredibil pentru moralul echipei.

  1. Bucura simturile

Curatarea de primavara a birourilor nu ar trebui sa se rezume doar la eliminarea murdariei si prafului si la reorganizarea dosarelor. Poti face si cateva schimbari de ambianta. Inrameaza afise colorate sau fotografiile de la petrecerile de Craciun ale firmei, sau cumpara flori ornamentale pentru birouri.

Ia in considerare schimbarea becurilor cu o solutie de iluminare mai prietenoasa. Lumina artificiala calda poate face mare diferenta in birourile unde lumina naturala nu e suficienta. Micile detalii pot face o mare diferenta.

Descopera mai multe idei mici cu impact mare de amenajare a birourilor.