Bucuresti, Romania
Cafea espresso in preparare

Drumul cafelei către pauza ta savuroasă

Te-ai gândit vreodată cât de lung și complicat este drumul boabei de cafea din țara de origine până la acel espresso care te energizează sau la latte-ul care îți face diminețile mai frumoase?

Suntem atât de obișnuiți să avem cafeaua la îndemână acasă sau la birou, încât nu pare un produs exotic. Cafeaua este însă cultivată în regiuni îndepărtate, trecută prin multe procese și verificări, prăjită și măcinată după metode avansate și abia apoi preparată în băutura ta preferată. Dacă un pas din tot acest lanț nu este la cele mai înalte standarde, nici tu nu te bucuri pe deplin de pauze savuroase.

Prepararea cafelei nu e doar o rutină, ci o artă și o știință. Ca s-o înțelegi mai bine, hai să parcurgem împreună drumul cafelei de la plantație până la biroul tău și să înțelegem pasiunea de care e nevoie la fiecare pas.

 

Originile cafelei

Arborelui de cafea îi plac zonele calde, deși se dezvoltă cel mai bine la umbra altor copaci. Înrudit cu arborele de cacao, cel de cafea crește în zonele tropicale și subtropicale din întreaga lume. Deși are aproximaiv 60 de specii, două dintre ele – Cafeaua Arabica și Robusta – sunt cele cultivate cu precădere cu scopuri economice.

Cafeaua își are originile în principal în America Latină, Africa și Asia. La fel ca în cazul viilor și vinurilor produse din soiuri diferite de struguri, fiecare regiune de cultivare a cafelei are condiții climatice și soluri unice care influențează gustul și aroma boabelor de cafea.

De exemplu, cafeaua din America Latină, cum ar fi cea cultivată în Columbia, Brazilia și Costa Rica, este adesea caracterizată prin note dulci și echilibrate, cu arome de ciocolată, nuci și fructe. Pe de altă parte, cafeaua din regiunile africane, precum Etiopia, Kenya și Tanzania, este cunoscută pentru aromele sale vii și fructate, cu note florale și citrice. Iar cafeaua din zona Asiei, cum ar fi cea din Indonezia și Vietnam, se remarcă prin aromele bogate, cu note de condimente și ciocolată neagră.

În general, cafelele sunt disponibile în diferite amestecuri (sau blend-uri), care combină aromele din diferite regiuni pentru un gust final bogat și variat.

 

De la fruct la bob de cafea

Fructele arborelui de cafea sunt culese când ajung la maturitate, proces ce durează circa șapte luni la Arabica și nouă luni la Robusta. Fructele coapte seamănă cu cireșele, au o culoare roșie-violetă și sunt culese cu mâna.

Odată culese, boabele de cafea sunt scoase din învelișul fructului și uscate prin diferite metode:

  • Metoda uscată, cunoscută și ca procesul „natural”. Fructele de cafea sunt lăsate la soare timp de câteva săptămâni.
  • Metoda umedă, prin care boabele sunt trecute printr-un proces industrial de spălare, decorticare și uscare.
  • Metoda hibridă, care combină cele două procese de mai sus.

În urma acestor metode, rezultă boabele verzi de cafea care sunt gata de prăjire.

Din cauza căldurii și umidității caracteristice zonelor de cultivare, se evită pe cât posibil stocarea boabelor de cafea în țările de origine. Pentru a evita probleme precum apariția paraziților sau a mucegaiului, exportul se produce rapid după uscare.

Cafeaua este achiziționată de exportatori și transportată către centrele de prăjire din întreaga lume. În procesul de export, cafeaua este sortată și primește diferite calificative prin care este stabilită calitatea, în funcție de altitudinea la care a fost cultivată, regiune, soi, metoda de procesare, aspectul și mărimea boabelor etc.

 

Prăjire și măcinare

Așa cum spuneam la începutul articolului, fiecare pas din drumul lung al cafelei este important în savoarea finală a băuturii. Iar prăjirea și măcinarea sunt esențiale pentru că dau boabelor de cafea aroma și gustul caracteristice.

Prăjirea cafelei este un proces care necesită experiență și aparatură profesionistă. La Office Barista, lucrăm cu roasteri experimentați care știu cum să ajusteze procesul pentru a evidenția caracteristicile unice ale fiecărui lot de cafea.

Procesul de prăjire poate varia de la prăjirea ușoară, care păstrează aromele originale, până la prăjirea intensă, care adaugă arome bogate. De exemplu, un light roast poate evidenția aromele fructate și florale, în timp ce un dark roast aduce la suprafață aromele de ciocolată și nuci.

Citește mai multe: Arta prăjirii cafelei: Arome în funcție de companie

După prăjire, cafeaua este măcinată în funcție de metoda de preparare preferată. De la o măcinare fină pentru espresso, la una mai grunjoasă pentru filtru, fiecare tip de măcinare influențează gustul final al cafelei.

Important: Cafeaua prăjită și măcinată își pierde din gust și aromă după 2-3 săptămâni. Pentru o cafea cu adevărat bună, trebuie să ai la dispoziție cafea proaspăt prăjită și măcinată. De aceea, Office Barista livrează clienților la birou blend-urile preferate periodic, astfel încât să se poată bucura de o cafea de calitate, cu arome bogate.

Află cum să alegi aroma, tăria și mixul potrivit pentru cafeaua de la birou.

 

Importanța espressoarelor în calitatea produsului final

Am parcurs drumul lung al boabei de la arbore până la cafeaua proaspăt prăjită și măcinată, cu arome delicioase. Ar fi păcat să stricăm gustul chiar la ultimul pas, folosind un proces de preparare deficitar.

Prepararea cafelei bune necesită echipament de înaltă calitate, iar tipul de espressor poate face diferența între o băutură mediocră și una excepțională.

Espressoarele de top sunt proiectate pentru a controla temperatura și presiunea în timpul preparării, permițând astfel o extracție uniformă și eficientă a aromei și a cafeinei. Acestea sunt esențiale pentru a obține o cremă bogată și o băutură echilibrată și plină de savoare.

Prin abonamentul de cafea la birou, punem la dispoziția clienților espressoare Franke, care nu doar că fac cinste calității cafelei, ci oferă și o gamă largă de băuturi calde delicioase, pentru a satisface gusturile diverse ale echipei tale. Un lucru e sigur – nici cei mai fini cunoscători nu vor fi dezamăgiți de rezultat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *