Bucuresti, Romania
Boabe cafea prajita

Arta prăjirii cafelei: Arome în funcție de companie

Cafeaua este una dintre băuturile cele mai iubite din lume, cu o bogată istorie și o varietate incredibilă de arome și gusturi.

Puțini știu însă că felul în care este prăjită cafeaua influențează semnificativ gustul final. Fiecare tip de prăjire – light, medium și dark roast – aduce în prim plan caracteristici distincte, fiecare potrivită pentru diferite medii și preferințe.

Devino un cunoscător al cafelei și învață să recunoști ce gust ți se potrivește mai bine. În acest articol, vom explica diferențele dintre tipurile de prăjire și cum pot influența acestea savoarea cafelei.

Nu știi ce tip de prăjire să alegi? Avem și sugestii în funcție de domeniul de activitate. Și, bineînțeles, poți discuta oricând cu experții OfficeBarista pentru o sesiune gratuită de test în care să încerci diferite variante.

 

Știința din spatele prăjirii cafelei

Boabele ajung la maturitate în arborele de cafea, după care sunt culese și lăsate la uscat. Înainte de prăjire, boabele au culoarea verde și seamănă la textură cu fasolea crudă. Iar apoi urmează procesul care le aduce la forma cu care suntem toți familiari.

Prăjirea e un proces complex care determină reacții în lanț între aminoacizii și zaharurile din boabele de cafea. În funcție de temperatură și durata de prăjire, aceste reacții eliberează sute sau chiar mii de compuși diferiți care dau aroma cafelei. Pe măsură ce temperatura crește, apare și caramelizarea boabelor.

Cunoașterea în detaliu a procesului ne permite să influențăm eliberarea acelor compuși și să rafinăm gustul final al cafelei.

Tehnici de prăjire a cafelei

Temperatura de prăjire este între 180 to 250°C, iar timpul de prăjire între câteva minute sau zeci de minute în funcție de rezultatul dorit.

Prăjirea se face în instalații speciale, unde temperatura și durata sunt reglate cu precizie, astfel încât rezultatul este constant. După ce boabele ajung la punctul de prăjire dorit, ele sunt răcite și împachetate rapid, astfel încât să se păstreze aroma proaspătă până la măcinare și consum.

Când alegi un abonament de cafea la birou de la OfficeBarista, primești cafea premium proaspăt prăjită și măcinată, pe gustul tău. Chiar așa, să vorbim despre gusturi.

 

Light roast: Gust delicat și aciditate vibrantă

Dimineață, prânz, chiar și seară – o cafea light roast oferă un gust subtil, potrivit pentru orice moment al zilei.

Light roast presupune un proces de prăjite a boabelor relativ scurt, până când acestea ating temperatura de aproximativ 200°C. Boabele au culoarea maro-deschis și vor da un gust delicat, ușor floral cafelei.

Acest tip de prăjire permite caracteristicilor originale ale boabelor să fie evidente în gustul cafelei. Cafeaua light roast are adesea o aciditate vibrantă și note subtile de fructe, flori sau ierburi.

Recomandăm un light roast în domeniile creative, educaționale, de recrutare sau pentru oricine preferă un gust al cafelei mai puțin intens și mai jucăuș. Aroma subtilă și aciditatea vioaie pot ajuta la menținerea concentrației, dar pot stimula și imaginația.

 

Medium roast: Gust echilibrat și corp plin

Pentru cei care nu vor să exagereze, dar nici să fie prea… florali, o cafea medium roast face tot ce trebuie: înviorează, echilibrează și oferă și plăcerea gustului.

Prăjirea medium roast se situează, evident, între light și dark roast, și se face la o temperatură de aproximativ 210-220°C. Boabele de cafea sunt prăjite mai mult, cât să imprime un gust puternic, dar nu suficient pentru a obține aromele intense ale prăjirii dark roast.

Cu un corp plin, dar nu atât de dens, cafeaua medium roast este preferată pentru gustul moderat și notele de dulceață.

Într-o companie de tip start-up, unde focusul și colaborarea sunt esențiale, cafeaua medium roast poate fi alegerea potrivită. Gustul aduce echilibru într-un mediu dinamic, iar aroma poate să stimuleze conversațiile.

Pe scurt, dacă dorești confort în mediul de lucru, fără a fi copleșitor, alege medium roast.

 

Dark roast: Gust intens și note amărui

Dacă încă nu te-ai trezit, o cafea dark roast sigur te va înviora.

Dark roast implică prăjirea boabelor la temperaturi ridicate, de până la 250°C, până când acestea încep să elibereze uleiuri naturale. Acest proces eliberează arome intense, cu gust puternic și note de ciocolată amăruie și nuci prăjite.

Prăjirea dark roast poate masca caracteristicile originale ale boabelor de cafea, dar poate scoate în evidență și noi gusturi, preferate de cunoscători.

Recomandăm cafeaua dark roast pentru iubitorii de arome tari și pentru cei care trebuie să fie alerți. Poate fi alegerea potrivită pentru o companie orientată spre servicii financiare sau juridice, cum ar fi un cabinet de avocatură.

Gustul intens și bogat aduce un sentiment de forță, potrivit pentru medii de lucru care necesită luarea rapidă a deciziilor și gestionarea detaliilor complexe.

Desigur, într-o singură echipă pot exista preferințe diverse, la fel cum aceeași persoană poate avea pofte mai light, medium sau dark, în funcție de context sau de momentul zilei.

 

Cum alegi tipul de prăjire potrivit pentru echipa ta

Cafeaua nu e doar o băutură iubită și savurată peste tot în lume, ci și un factor care contribuie la atmosfera și productivitatea de la locul de muncă, așa cum am explicat și în alte articole.

Știm că alegerea tipului de prăjire poate necesita timp de gândire și degustare. Așa că îți propunem să optezi pentru 7 zile de testare gratuită a echipamentelor noastre premium la tine la birou.

Ne ocupăm de selectarea celor mai bune cafele din lume, apreciate de cunoscători și savurate de angajați din multe companii de top. Prăjim și măcinăm cafeaua chiar noi, astfel încât pauza la birou să fie plină de prospețime și savoare. Și garantăm că espressoarele Franke fac o treabă excelentă și oferă suficiente opțiuni pentru a mulțumi toate gusturile.

 

Contactează-ne pentru a stabili detaliile și a descoperi alături de colegi cât de dark sunteți, de fapt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *