Bucuresti, Romania
metode revigorante de a creste productivitatea angajatilor

5 metode revigorante de a crește productivitatea angajaților

De la crearea unui mediu de lucru atractiv, la oportunități de dezvoltare și un sentiment de sens la muncii de zi cu zi, creșterea productivității angajaților este un proces constant, care aduce beneficii întregii companii.

Eficiența angajaților este esențială pentru succesul unei organizații. Angajații motivați și eficienți pot aduce o valoare semnificativă, contribuind la atingerea obiectivelor de business.

Însă să crești productivitatea nu este mereu simplu. De multe ori, eforturile sunt punctuale și nu au impactul dorit. Mai jos descriem 7 strategii prin care orice companie poate da un impuls de eficiență real, cu rezultate pe termen lung.

 

Comunică deschis și transparent

Impactul unei comunicări oneste și eficiente este adeseori subestimat în companii. Lipsa transparenței, a feedback-ului constructiv sau a disponibilității managementului de a participa activ în conversații poate scădea drastic motivația angajaților.

Asigură-te că angajații au acces la informații relevante și că pot să își împărtășească ideile și preocupările fără frică de repercusiuni. Explică deciziile luate și impactul lor asupra muncii de zi cu zi a fiecărui angajat. Nu în ultimul rând, oferă feedback, dar fii la rândul tău deschis la sugestii de îmbunătățire.

O comunicare deschisă și transparentă îi va face pe angajați să se simtă implicați și valorizați.

 

Încurajează o cultură a dezvoltării personale și profesionale

Angajații productivi sunt cei care simt că învață și se dezvoltă constant. Sentimentul de stagnare reduce motivația și implicarea în noi proiecte.

Oferă acces periodic la programe diverse de formare și dezvoltare profesională, atât pe partea de soft skills – comunicare, negociere, leadership – cât și pe cea de cunoștințe tehnice, specifice industriei.

Fii deschis și la dorințele angajaților legat de cursurile care îi interesează, chiar dacă nu au o legătură directă cu activitatea zilnică. De multe ori, a învăța lucruri noi într-un domeniu diferit poate alimenta creativitatea și sentimentul de împlinire al individului.

De asemenea, încurajează persoanele mai experimentate din companie să aibă un rol activ în educarea și sprijinirea celorlalți cu sfaturi din experiență, sesiuni de mentorship și chiar cursuri in-house pe diferite teme.

 

Definește obiective și beneficii clare

La fel cum un vapor ar pluti în derivă fără o destinație concretă, și angajații trebuie să știe ce se așteaptă de la ei și să aibă obiective clare. Acest lucru îi ajută să-și direcționeze eforturile și să se concentreze pe realizarea acestor obiective.

Definește obiective de business și revizitează-le des să te asiguri că sunt relevante. Apoi asigură-te că ele sunt adaptate muncii fiecărei echipe și fiecărui angajat.

Uneori, misiunea generală a companiei poate părea abstractă și greu cuantificabilă. De aceea e nevoie ca fiecare lider de echipă să lucreze individual cu angajații pentru a se asigura că știu ce au de făcut, de ce și care sunt pașii pentru a ajunge acolo.

De asemenea, e important pentru productivitate ca angajații să înțeleagă și beneficiile lor în tot acest proces. Cum se răsfrânge atingerea obiectivelor pe activitatea lor? Este posibilă o promovare sau un salariu mai motivant? Va exista o atmosferă mai plăcută în echipă? Găsește beneficiile și comunică-le clar.

 

Dezvoltă un mediu de lucru flexibil

Ultimii ani au schimbat modul în care ne raportăm la muncă și la mersul la birou, iar mulți angajați apreciază flexibilitatea în ceea ce privește programul de lucru.

Există beneficii clare pentru productivitate ca angajații să fie prezenți în același spațiu și am explicat într-un alt articol cum să motivezi angajații să se întoarcă la birou.

Este recomandabil totuși să nu impui un program rigid, ci să permiți și lucrul de acasă sau programul flexibil, pentru a sprijini un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală.

Angajații care vin la birou pentru că mediul de lucru este atractiv și motivant vor fi mult mai productivi decât cei obligați să facă asta printr-un regulament.

 

Creează un spațiu de lucru atractiv

Așa cum spuneam mai sus, angajații își doresc flexibilitate, însă chiar ei recunosc de multe ori că la birou pot fi mult mai productivi decât acasă, unde apar diverse distracții firești, și unde nu au contact direct cu colegii.

Un mediu de lucru atractiv este vital pentru a avea angajați eficienți, care se pot concentra la taskuri grele, dar pot lua și o pauză binemeritată.

De exemplu, accesul la o cafea de calitate la birou poate influența pozitiv experiența angajaților din mai multe puncte de vedere:

  • Creșterea nivelului de energie și concentrare. Cafeaua de calitate furnizează un impuls necesar de energie și ajută angajații să rămână concentrați pe sarcinile lor. Cofeina poate spori vigilența și acuitatea mentală, ceea ce duce la creșterea productivității.
  • Stimularea interacțiunii sociale. O cafea bună aduce oamenii împreună și încurajează interacțiunile ce pot promova colaborarea și comunicarea între departamente și echipe, îmbunătățind astfel eficiența la nivel organizațional.
  • Pauze pentru dezvoltarea creativității. Pauzele regulate sunt esențiale pentru menținerea eficienței pe tot parcursul zilei. Încurajează angajații să își ia scurte pauze pentru a se relaxa și a se revigora cu băutura caldă preferată. Uneori, cele mai bune idei sau soluții apar chiar în pauze.
  • Îmbunătățirea moralului angajaților. 89% dintre angajați spun că o cafea de calitate le face ziua mai bună, potrivit Business Wire. Angajații fericiți sunt, în general, mai dispuși să depună eforturi suplimentare.
  • Reducerea stresului. Mai multe studii arată că un consum moderat de cafea are efecte benefice asupra reducerii stresului și ameliorării stărilor mentale neplăcute. Locul de muncă este inevitabil câteodată și stresant, așa că accesul la o cafea bună, alături de alte măsuri de încurajare a unui mediu de lucru sănătos, poate fi de ajutor în păstrarea unui climat bun în echipă.

 

Descoperă pe blogul OfficeBarista mai multe idei și strategii pentru crearea unui mediu de lucru atractiv și hai să ne cunoaștem. Oferim un abonament de cafea la birou apreciat de clienți și savurat în fiecare pauză de angajați productivi.

Te invităm să testezi gratuit 7 zile abonamentul la cafea pentru a decide dacă ți se potrivește – fără obligații sau bătăi de cap. Noi ne ocupăm de instalarea espressoarelor Franke, mentenanța lor și chiar de livrarea cafelei proaspăt măcinate.

Te încurajăm să pui în aplicare ideile de mai sus și să continuăm discuția despre cum putem crea un mediu de lucru plăcut și sănătos pentru cât mai mulți angajați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *