Bucuresti, Romania

Importanța hidratării la birou: de ce este bine să ne încurajăm angajații să se hidrateze

Apa este principalul constituent al organismului nostru, ea reprezentând peste 60% din greutatea corporală la bărbați și 50-55% la femei.

Apa este vitală pentru funcționarea corectă a organismului, și pentru supraviețuire – fiecare celulă a corpului are nevoie de hidratare, iar fără apă, cele mai importante funcții ale organismului – de la digestie la funcțiile ficatului șamd – nu pot fi îndeplinite corect.

De asemenea, hidratarea adecvată este extrem de importantă pentru buna funcționare a creierului și sistemului nervos. Atunci când ne hidratăm, neuronii primesc nutrienți și sânge oxigenat, ce crește capacitatea de concentrare a creierului.

Într-un raport din 2019, se relevă faptul că peste 75% dintre respondenți care au acces la un dispenser de apă proaspătă la birou au răspuns că au simțit o creștere în capacitatea de concentrare și în productivitate.

De asemenea, impactul pe costurile de sănătate atunci când angajații nu au o sursă de încredere de apă este estimat să atingă peste 75.5 lire sterline/an într-o țară dezvoltată precum Marea Britanie.

Deshidratarea afectează capacitatea de muncă

Conform specialiștilor, chiar și deshidratarea ușoară, cu pierdere de până la 1-2% din greutatea corporală poate afecta capacitatea de concentrare. Ba mai mult, pierderea corporală de peste 2% cauzată de deshidratate poate afecta abilitățile cognitive și memoria de scurtă durată.

Deshidratarea poate cauza un număr de problemele ce pot împiedica productivitatea muncii, precum dureri de cap, dureri musculare, amețeală, confuzie. Astfel de probleme de sănătate pot demotiva angajații, pot rezulta în mai multe zile de concediu medical, afectând atât resursa umană a companiei, cât și resursele economice.

 

Sursele de apă trebuie să fie încredere

Același raport din 2019 a relevat că 26% dintre respondenți nu au încredere în apa de la robinet. Mai mult, în contextul actual de COVID-19, angajații sunt mult mai atenți la germeni și bacterii, ceea ce pentru angajatori se traduce în necesitatea găsirii unor resurse sustenabile, dar sigure pentru a putea oferi apă angajaților.

Lipsa unei surse de încredere pentru apă va conduce automat la un consum mai scăzut.

În primul rând, trebuie menționat că amestecarea apei potabile cu clorul, cea mai comună metodă de dezinfectare a acesteia, creează subproduse toxice, posibil cancerigene.

Device-urile de filtrare a apei care folosesc clor fac apa mai potabilă, dar nu oferă protecție împotriva virușilor și bacteriilor.

În acest sens, este necesar ca anagajatorii să caute dispensere de apă care înglobează și tehnologiile UV. Prin dubla filtrare și sistemul de purificare eficient, astfel de aparate oferă o protecție superioară celor disponibile pe piață.

Avantaje ale hidratării

Să nu uităm, hidratarea este un ajutor de nădejde pentru sănătatea noastră. Un raport adecvat de lichide ajută la buna funcționare a rinichilor, eliminând deșeurile prin urină. De asemenea, apa susține funcțiile cardiologice, tractul digestiv și este esențială pentru reglarea tensiunii arteriale.